AWS maakt kwantumcomputing toegankelijker met Amazon Braket Hybrid Jobs

aws

In de marge van het Re:Invent 2021-evenement lanceert AWS een nieuwe Amazon Braket-functie die het gemakkelijker maakt voor gebruikers om hybride, klassieke kwantumalgoritmes op te stellen, te beheren en uit te voeren.

AWS lanceert Amazon Braket Hybrid Jobs naar aanleiding van de digitale Re:Invent-conferentie. De nieuwe functie van Braket maakt kwantumcomputing toegankelijker voor gebruikers.

Van hardware naar hybride algoritmes

AWS lanceerde Amazon Braket in 2019 en maakte de dienst in 2020 operationeel. Klanten kregen op die manier toegang tot kwantumhardware en -tools van partnerfirma’s als Rigetti Computing, IonQ en D-Wave.

Onderzoekers focussen op dit moment echter vooral op hybride algoritmes die klassieke computers gebruiken om kwantumalgoritmes te optimaliseren. Dat proces wordt ook wel eens vergeleken met het trainen van machine learning-modellen. Gezien het beheren van die hybride, klassieke kwantumalgoritmes nogal belastend is, wil Amazon die taak nu makkelijker maken.

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

Ingewikkelde set-up

Ontwikkelaars moeten erg veel tijd steken in het ontwikkelen van die algoritmes op Amazon Braket. Eerst moeten ze namelijk de infrastructuur installeren die hun algoritmes op klassieke computers kan draaien, om daarna de integratie met de kwantumhardware uit te voeren. Bovendien hebben ze specifieke tools nodig om de resultaten van hun experimenten te kunnen analyseren.  

Toegang tot kwantumprocessoren

In een blogpost geeft Danilo Poccia, Chief Evangelist bij AWS, aan dat ontwikkelaars naast de ingewikkelde set-up ook nog met anderen moeten wedijveren om toegang tot kwantumprocessoren of qpu’s.

“Dit kan de uitvoering van je algoritme vertragen”, voegt hij er aan toe. “Een grote workload van een andere klant kan het algoritme een halt toeroepen, wat de looptijd met enkele uren verlengt.” Dat heeft volgens Poccia een impact op de kwaliteit van de resultaten, gezien qpu’s tegenwoordig periodieke herkalibratie nodig hebben.

Volledig beheerde dienst

Dankzij de nieuwe Hybrid Jobs-functie, smelten deze problemen – naar eigen zeggen – als sneeuw voor de zon. Ontwikkelaars krijgen namelijk toegang tot een volledig beheerde dienst die de interacties op het vlak van software en hardware tussen kwantum- en klassieke computers volledig op zich neemt. Daarnaast wordt de toegang tot kwantumprocessoren of qpu’s verzekerd.

De nieuwe dienst laat ontwikkelaars experimenteren en iteratief algoritmes verbeteren, zonder zich zorgen te moeten maken over het uitrollen van de nodige infrastructuur. Ze kunnen zelfs gebruik maken van custom parameters en met Amazon CloudWatch de resultaten zo goed als in realtime visueel voorstellen.

Gebruikers betalen voor de dienst op basis van de grondstoffen die ze nodig hebben. Hybrid Jobs is vanaf vandaag beschikbaar voor iedereen die Amazon Braket kan gebruiken.

lees ook

AWS wil grootschalige, supergeleidende kwantumcomputer bouwen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home