AWS onthult prijsmodel voor nieuwe kwantumcomputingdienst Braket

AWS

AWS lanceert een kwantumcomputingdienst voor zijn cloud onder de naam Braket. Daarbij hoort een unieke prijsstrategie.

Amazon Web Services onthult Braket: een clouddienst voor wie kwantumrekenkracht wil inzetten. Braket is bedoeld als leerplatform en combineert kwantumsimulaties met rekentijd op een ‘echte’ kwantumprocessor van D-Wave, IonQ of Rigett. Dacht je dat kwantumtechnologie vandaag nog niet ver genoeg stond om echte voordelen te bieden, dan heb je gelijk. Een krachtige kwantumcomputer die klassieke systemen naar adem doet happen bestaat nog niet, maar de manier waarop algoritmes zullen werken, is al wel vrij duidelijk. Met Braket kan je daar al mee aan de slag.

AWS biedt zelf een aantal kwantumalgoritmes aan waarmee je kan starten maar je kan er natuurlijk ook zelf uitwerken. Vervolgens kan je die algoritmes testen in een simulator. Daarvoor biedt AWS een on premises-tool aan, al kan je de simulatie natuurlijk ook in de cloud draaien. De kostprijs daarvan is gekoppeld aan de EC2-instance die je wenst te gebruiken. De cloud-optie is interessant voor complexere simulaties met 34 of meer qubits.

Prijsstrategie

Werkt alles naar behoren, dan kan je met een kwantumprocessor of qpu aan de slag. Daarvoor werkte AWS een complexe prijsstrategie uit. Gebruik van een qpu kost 30 dollarcent per taak, gecombineerd met een bedrag per ‘shot’. Een ‘shot’ is volgens AWS een enkele uitvoering van een kwantum-algoritme. We laten AWS de details zelf uitleggen:

“Een shot is een enkele uitvoering van een kwantum-algoritme zoals een enkele pas door ieder stadium van een compleet kwantumcircuit op een gate-gebaseerde kwantumcomputer. Het kan ook een enkele sample zijn van een kwantum-annealing-probleem. De prijs per shot hangt af van het type qpu dat je gebruikt. De kostprijs is onafhankelijk van de hoeveeheid of het type poorten gebruikt in een kwantum-circuit of de hoeveelheid variabelen in een annealing-probleem. Een taak is een opeenvolging van shots gebaseerd op hetzelfde circuit of probleem. Jij kiest hoeveek shots je in een taak wil stoppen wanneer je ze naar de AWS Braket-dienst stuurt.”

Beschikbaarheid

Wie dagelijks bezig is met kwantumalgoritmes, heeft nu ongetwijfeld een idee van de concrete prijsstrategie van AWS. Voor de minder kwantumgetalenteerden onder de lezers volstaat het om te weten dat AWS een prijsstrategie heeft uitgewerkt die tegemoetkomt aan de unieke eigenschappen van kwantumcomputing. Zo hebben we een idee van hoe cloudcomputing er zal uitzien in het kwantumtijdperk.

Braket is momenteel enkel beschikbaar in AWS-regio’s in de VS. Het gaat op US East (N.Virginia), US West (N. California) en US West (Oregon). In de toekomst wil AWS Braket verder uitrollen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home