AWS groeit dankzij machine learning en databases

aws

De cloudinkomsten van Amazon Web Services (AWS) groeiden het tweede kwartaal met 37 procent, goed voor 8,4 miljard dollar. “We zien een verhoogde adoptie van machine-learningdiensten, vooral Amazon SageMaker”, zegt Brian Olsavsky, CFO van AWS.

Bovendien zijn ook databases volgens de CFO een groeigebied van miljoenen dollars voor AWS, aangedreven door Aurora. Dit blijkt uit de financiële resultaten voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2019, die Amazon recent publiceerde. Wel is er een daling zichtbaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, waar AWS destijds een groei van 49 procent rapporteerde, aldus IT Pro Today.

Voor de eerste keer sinds het opbreken van de AWS-inkomsten in 2015 duikt het groeipercentage onder de 40 procent. Toch laat Olsavsky zich dat niet aan het hart komen. “We zijn behoorlijk transparant geweest met de inkomsten- en winstcijfers van AWS sinds 2015. We zijn erg blij met de groei in termen van absolute dollars We zien een opleving van klanten en hun gebruik, hun verhoogde tempo van bedrijfsmigratie, verhoogde adoptie van onze diensten, en vooral dan onze machine-learningservices.”

Nieuwe services

Ook houdt de uitrol van meerdere nieuwe AWS-services het cloudcomputingbedrijf op een sterk groeipad. Amazon benadrukte in zijn 8-K-rapport, ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), dat het bedrijf het tweede kwartaal van 2019 meerdere nieuwe AWS-cloudservices introduceerde.

Zo stelt AWS Ground Station organisaties in staat satellietgegevens te beheren en besturen. Een netwerk van beheerde antennes voor grondstations ondersteunt hierin. Ook Amazon Managed Blockchain kwam het tweede kwartaal beschikbaar. Het betreft een blockchainservice die een aantal opensource frameworks ondersteunt, waaronder Ethereum en de Hyperledger Fabric van de Linux Foundation.

Beveiliging

Bovendien was ook beveiliging een aandachtsgebied, waarvoor AWS het tweede kwartaal een aantal nieuwe diensten algemeen beschikbaar stelde, zoals  AWS Control Tower en de AWS Security Hub. Daarnaast werd ook Amazon Managed Streaming voor Apache Kafka (Amazon MSK) algemeen beschikbaar, waarmee gebruikers hun bestaande on-premisse Kafka-streamingdiensten naar de cloud kunnen migreren.

Ook databases is sinds de lancering in 2016 een groeigebied voor AWS. Het aantal databases dat is gemigreerd naar AWS met behulp van de AWS Database Migration Service is sinds de introductie gegroeid tot meer dan 150.000. Amazon Aurora is door AWS dan ook gepositioneerd als een alternatief voor de database van Oracle. Aurora is een beheerde relationele database, die algemene databasebeheertaken integreert en automatiseert.

Gerelateerd: ‘AWS zal flink groeien onder invloed van artificiële intelligentie’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home