AWS gaat met hakbijl door kost datatransfers

aws

AWS maakt datatransfer gratis voor een veelvoud aan klanten door de datalimiet te verhogen met factor 20 tot zelfs factor 100. De cloudreus geeft zo een antwoord aan de concurrentie van Cloudflare.

AWS sleutelt drastisch aan de kosten voor datatransfers. In principe kost het geld om data uit de cloud te verplaatsen. Dat is één van de voornaamste redenen van vendor lock-in. Je bestanden naar S3-opslag bij AWS migreren gaat vlot, maar diezelfde data opnieuw naar het internet of een content delivery-netwerk (CDN) verplaatsen, kost wel geld. AWS rekende kosten aan vanaf een maandelijkse transfer van 1 GB naar het internet of 50 GB naar zijn eigen CDN CloudFront.

Cloudflare pakte in september uit met R2 Storage: een concurrent voor S3 bij AWS zonder kostenplaatje voor datatransfers uit de cloud. Cloudflare hekelde dat AWS 80 keer meer verdient aan die transfers dan het kost om ze te faciliteren.

AWS reageert daar nu op door de gratis transfers flink uit te breiden. Data verplaatsen naar het internet kost geen geld zolang het volume onder de 100 GB per maand blijft. Naar CloudFront mogen klanten tot 1 TB aan data per maand versluizen. Wie een groter volume genereert, betaalt wel maar pas vanaf de maandelijkse gratis limiet wordt overschreden.

Reactie op Cloudflare

AWS kadert de aanpassing in het beleid in een strategie van prijsreducties maar het is moeilijk om de aankondiging los van de concurrentie van Cloudflare te zien. Zo interpreteert Latthew Prince, CEO van Cloudflare, de zet althans.

Zogenaamde egress fees staan haaks op de flexibiliteit die hyperscalers claimen te bieden. Ze maken het heel eenvoudig en aantrekkelijk voor bedrijven om hun data naar de cloud te migreren, maar zeggen er niet bij dat dezelfde beweging in omgekeerde richting een erg prijzige affaire kan worden. Dat AWS de kosten afbouwt is een goede zaak voor het hele ecosysteem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home