Amazon werkt aan eigen netwerkchips voor AWS en intern gebruik

amazon

De nieuwe chips kunnen huidige flessenhalzen en problemen binnen de eigen infrastructuur oplossen. Amazon bouwt vandaag al eigen switches, maar heeft tot nu toe Broadcom nodig voor de netwerkchips.

Volgens The Information werkt Amazon aan eigen chips voor zijn hardware netwerkswitches. Deze chips kan het gebruiken om eigen infrastructuur te verbeteren alsook die van AWS. Het plukt hiermee de vruchten van de overname van chipspecialist Annapurna Labs in 2015.

De combinatie van eigen chips en software kan heel wat flessenhalzen en problemen mitigeren waar het vandaag minder controle over heeft. Aangezien webdiensten extreem belangrijk zijn voor Amazon, is het een logische volgende stap om ook de netwerkchips zelf te maken. De ontwikkeling kan mogelijk ook voor extra producten zorgen binnen het AWS-portfolio. Volgens interne bronnen zijn toepassingen als machine learning software die op de netwerkchips draaien een toekomstige optie.

Niet de eerste eigen chip

Amazon maakt al langer gebruik van custom chips in toestellen. Zo stelt het vandaag al eigen Graviton-chips beschikbaar binnen AWS als ARM-antwoord tegen x86-specialisten AMD en Intel en is er ook de Trainium-chip voor custom machine learning dat binnenkort beschikbaar wordt gesteld. In 2019 stelde het ook al de Nitro Controller voor, een raamwerk van processors en co-processors.

De ontwikkeling van custom chips wordt steeds belangrijker om het verschil te maken met unieke en vooral efficiëntere diensten. Google en Microsoft doen hetzelfde binnen Azure en GCP en ook fabrikanten zoals Apple leggen steeds meer de focus op eigen chips met de recent gelanceerde Apple M1-chip en alle andere chips in iPhones en iPads.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home