Amazon-CTO: ‘Hele bedrijf beweegt sneller na overstap van Oracle naar Redshift’

Amazons keuze om zijn grootste datawarehouse van Oracle te vervangen door het eigen Redshift heeft een positieve uitwerking gehad op de bedrijfsvoering. Dat bevestigde Werner Vogels, CTO van Amazon, nogmaals tijdens een AWS Summit eerder deze week.

Volgens Vogels is de eigen cloudservice Redshift inmiddels tien keer sneller dan twee jaar geleden. Hij noemde het al meermaals één van de gelukkigste dagen in zijn leven toen hij afgelopen november de stekker uit het Oracle-datawarehouse trok. “Met dit alles zijn we verhuisd naar een omgeving die zoveel sneller, zoveel wendbaarder is”, aldus Vogels.

De CTO constateert volgens Business Insider dat datawarehouses in het verleden zeer prijzige hardware betrof. Redshift zou daarentegen juist kosteneffectief zijn. Hij is dan ook van mening dat de oplossing van Amazon “absoluut de meest populaire cloud-datawarehouse zal worden die beschikbaar is”.

Uitfaseren Oracle

Amazon liet eerder al weten van plan te zijn om zijn infrastructuur volledig van Oracles databases naar Amazon Web Services te verplaatsen. Het streven is om dit voor het eerste kwartaal van volgend jaar gerealiseerd te hebben.

“Het is een beetje gênant, wanneer Amazon zelf Oracle gebruikt, maar ze wel willen dat bedrijven Aurora en Redshift gebruiken. Ze hebben tien jaar gehad om Oracle uit te faseren, maar ze zitten nog steeds op Oracle”, aldus Larry Ellison, oprichter en CTO van Oracle. Volgens hem zou Amazon afgelopen jaar nog voor miljoenen dollars geïnvesteerd hebben in databases van Oracle.

Ellison merkte vorig jaar augustus al op dat meer bedrijven voornemens zijn af te stappen van databases van Oracle. Dit zou ook gelden voor andere datawarehouse-oplossingen. Alleen zouden ze er niet in zijn geslaagd het daadwerkelijk ook te realiseren. Onlangs beweerde hij zelfs nog dat de nieuwe clouddatabaseproducten van Oracle juist klanten weghalen bij Amazon Web Services.

Oracle Autonomous Database

Eerder deze maand liet  Ellison ook al weten, dat de introductie van Oracle Autonomous Database de meest succesvolle introductie van een nieuw product in het veertigjarig bestaan van het bedrijf was. Ruim 1.000 klanten maken hier inmiddels al gebruik van. Nog eens 4.000 zouden werken met een trialversie van de autonome database.

Het betreft een nieuwe clouddatabase, die gebruik maakt van machine learning om zo menselijke arbeid te verbannen. Normaal zijn menselijke handelingen nodig voor zaken als database-afstemming, beveiliging, back-ups, updates en andere routinematige beheertaken. Veelal traditioneel uitgevoerd door databasebeheerders.

Lees ook: Amazon haalt gros van winst uit Web Services, niet e-commerce

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home