Alibaba ziet omzet uit cloudactiviteiten meer dan verdubbelen

Alibaba

Alibaba’s cloudservices-afdeling is hard op weg om wereldwijd een belangrijke speler te worden. De Chinese webwinkelgigant zag zijn clouddivisie, inmiddels gewaardeerd op zo’n 3 miljard dollar, het afgelopen jaar aanzienlijk groeien. Het regionale marktaandeel in Azië steeg bijna een derde ten opzichte van 2017.

Gartner schat dat Alibaba vorig jaar de markten in Azië domineerde met zo’n 19,6 procent op het gebied van infrastructuur-as-a-service (IaaS)- en aanverwante diensten. Amazon liet in dezelfde periode voor de Aziatische regio juist een daling zien tot 11 procent. Wel blijft Amazon wereldwijd met 30,4 procent marktleider, dit in tegenstelling tot een aandeel van 4,9 procent voor Alibaba.

Het verbreden van zijn voorsprong op Amazon en andere concurrenten zoals Microsoft in Azië, betekent automatisch dat de kloof met de twee rivalen wereldwijd kleiner wordt. Iets dat zeker bijdraagt aan de visie van Jack Ma, mede-oprichter van Alibaba. Hij zou graag zien dat de helft van de omzet van het bedrijf buiten China wordt verdiend.

Wereldwijde cloudexpansie

Ook Lancelot Guo, vice-president van Alibaba Cloud, kijkt rooskleurig tegen de ontwikkelingen aan. Hij stelt dat Alibaba’s overzeese cloudexpansie de binnenlandse groei zal blijven overtreffen, aangezien er steeds meer grip komt op landen waar de webwinkelgigant al zaken doet. “Internationalisering is een belangrijke strategie voor Alibaba en cloud. We willen nog sneller groeien”, aldus Guo in een reactie aan Bloomberg.

Alibaba laat geen informatie los over het budget of omzetdoelen. Wel licht Guo een tipje van de sluier op, door te vermelden dat het bedrijf zich richt op Amerikaanse bedrijven die in China investeren en vice versa. Bovendien zet het bedrijf datacenters op in Indonesië en Maleisië om te voldoen aan lokale regulering.

Gartner voorspelt dat de totale cloudmarkt de aankomende drie jaar met zo’n 55 procent groeit, goed voor 331,2 miljard dollar. Een positief gegeven voor Alibaba, dat het afgelopen jaar een omzetgroei voor zijn cloudactiviteiten realiseerde van meer dan 100 procent. Een welkome aanvulling voor het bedrijf, gezien de verzadiging in de e-commercemarkt in eigen land.

Belang lokale datacentra

De VS, Europa en landen in Zuidoost-Azië hebben volgens Bloomberg hun grip op datadiensten het afgelopen jaar aanzienlijk aangescherpt. Ook Vietnam en Thailand hanteren tegenwoordig een strenger bestuursmodel, dan technologische bedrijven tot nu toe gewend waren. Reden te meer voor bedrijven om te investeren in lokale datacenters. Zo heeft Alibaba momenteel 15 van dergelijke faciliteiten in Azië buiten China – waaronder Hong Kong, Australië, India en Japan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home