Nutanix verliest hyperconverged-marktaandeel aan Dell en Cisco. Ook HPE krijgt klappen en komt niet meer in de top drie voor.
De hyperconverged-markt werd door elkaar geschud in Q2 van dit jaar. Vooral Dell plukt daar de vruchten van. De hele markt groeide in Q2 met 11 procent vergeleken met dezelfde periode in 2018, tot 3,9 miljard dollar. De verkoop van hyperconverged-hardware steeg nog sterker: met 24 procent, goed voor een omzet van 1,8 miljard dollar.
In de groeiende markt ziet Dell zijn marktaandeel klimmen tot 29,2 procent, vergeleken met 27,4 procent een jaar geleden en 28,4 procent in Q1. Dell lijkt duidelijk te profiteren van de overname van VMware. Hoewel de twee bedrijven afzonderlijk naar de markt stappen in veel gevallen, kan Dell erg geïntegreerde producten lanceren.
Nutanix
De groei gaat voor een stuk ten koste van Nutanix, dat 14,2 procent van de markt voor zijn rekening neemt. In 2018 was dat nog 18,7 procent. Heel vreemd is dat niet. Nutanix is van oorsprong een Hyperconverged-verkoper, maar doorgaat de laatste jaren een grote transformatie. Software is vandaag de belangrijkste pijler voor het bedrijf. Dat is zichtbaar. Kijken we enkel naar software, dan kaapt Nutanix 28,6 procent van de markt en moet het bedrijf enkel VMware voor laten gaan. In de toekomst zal het hardware-marktaandeel naar alle waarschijnlijkheid blijven dalen terwijl Nutanix zich steeds beter positioneert als HCI-softwarespeler.
Die transformatie wordt geïllustreerd door verschillende samenwerkingen die vroeger ondenkbaar leken. Denk maar aan de tandem HPE-Nutanix. HPE verliest zijn derde plaats in de Hyperconverged-markt desalniettemin aan Cisco, dat in Q2 6,2 procent van de markt voor zijn rekening neemt.
Lees ook: Een kostuum voor Manneken Pis: hoe Nutanix complexe infrastructuur beheersbaar maakt