Wereldwijde IT-uitgaven bereiken 5 biljoen dollar in 2024

geld ransomware

Volgens een nieuw rapport van onderzoeks- en analysebureau Gartner gaat de wereld volgend jaar meer dan vijf biljoen US dollar uitgeven aan IT. Verrassend genoeg gaat de echte impact van generatieve AI pas voelbaar zijn in 2025.

Een nieuw rapport van het onderzoeks- en analysebureau Gartner kijkt naar de uitgaven in IT voor de komende jaren. Volgend jaar gaan die wereldwijd 5,1 biljoen US dollar bedragen, een stijging met acht procent tegenover dit jaar. Ondanks de stijgende rol van generatieve AI gaat de financiële impact van deze technologie pas in 2025 voelbaar zijn.

Op termijn

Natuurlijk speelt AI een rol in dit rapport, maar relevante investeringen maken nu nog eerder deel uit van algemene IT-uitgaven. Volgens topanalist John-David Lovelock bij Gartner blijven bedrijven wel investeren in AI en automatisatie.

Hij is ervan overtuigd dat veel CIO’s beseffen dat huidige AI-projecten instrumenteel gaan zijn in een toekomstige strategie, wanneer generatieve AI echt een impact gaat hebben op globale IT-budgetten. Tot dan gaat er verrassend weinig worden uitgegeven aan specifiek die technologie.

lees ook

Persoonlijke ontwikkeling loont in cybersecurity

Geld moet rollen

De grootste stijgers zijn uitgaven voor software en voor IT-diensten, met respectievelijk 13,8 en 10,4 procent. Dit is voor een groot deel dankzij de cloud. Gartner verwacht dat investeringen in clouddiensten voor 2024 met een vijfde gaan stijgen. De reden hiervoor is een combinatie van duurdere prijzen en meer gebruik.

Cybersecurity heeft ook een impact op de uitgaven voor software. Volgens een bevraging van Gartner verwachten vier op vijf CIO’s een stijging voor investeringen op dat vlak.

Er heerst volgens Gartner momenteel een soort moeheid onder CIO’s. Daardoor werd een stuk van de investeringen voor dit jaar doorgeschoven naar 2024, wat ook een deel van de stijging verklaart. Lovelock ziet bedrijven meer inzetten op efficiëntie en kostcontrole. Projecten die wat langer duren eer er resultaat te zien is, zijn nu even op de lange baan geschoven.

Gartner houdt momenteel zijn evenement IT Symposium/Xpo en publiceerde intussen ook de tien technologietrends voor volgend jaar. Vorige maand lanceerde het bureau ook al zijn vijf technologieën die de bedrijfswereld gaan veranderen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home