VS richten pijlen op internetreuzen met nieuwe antitrustwet

De VS onthullen een pakket aan nieuwe antitrust-wetsvoorstellen gericht op de internetgiganten: Amazon, Apple, Facebook en Google. Als de wetten worden aangenomen, kan er veel veranderen in de techsector. Zo wordt het juist mogelijk om grote bedrijven op te splitsen. 

De vijf antitrustwetten komen voort uit een zestien maanden durend onderzoek naar concurrentie in de markt. Volgens de voorzitter van het antitrust-subcommittee, David Ciciline, hebben ‘ongereguleerde tech monopolies te veel macht over de economie”. Ciciline beweert dat tech giganten hun unieke positie gebruiken om winnaars en verliezers te bepalen, kleine bedrijven te vernietigen, prijzen voor consumenten te verhogen en mensen werkloos te maken.

Niet alleen de VS, maar ook de EU heeft al meerdere wetsvoorstellen lopen om de macht van internetreuzen te beperken. Met deze voorstellen wil de EU techgiganten verplichten om eerlikjke concurrentie te waarborgen.

Ending Platform Monopolies Act

De Ending Platform Monopolies Act, verbiedt dominante platformen om meerdere bedrijfstakken in bezit te hebben die een belangenconflict opleveren. Dat houdt in dat een bedrijf niet meerdere activiteiten mag hebben die dat bedrijf een oneerlijk voordeel geven tegenover zijn concurrenten. 

De samenvatting van de Ending Platform Monopolies Act bevat een voorbeeld dat indirect verwijst naar Google en YouTube. Zo luidt dat een zoekmachine zijn eigen videodienst geen voorrang mag geven in de zoekresultaten. 

American Innovation and Choice Online Act

De American Innovation and Choice Online Act houdt grote platformen tegen om hun macht over de markt te gebruiken en daar een voordeel uit te halen voor hun eigen producten. Ook verbiedt de wet discriminerend gedrag. In de praktijk kan dat bijvoorbeeld inhouden dat een dominant bedrijf niet mag voorkomen dat kleinere bedrijven contact hebben met hun klanten. Hiermee verwijst de wet indirect naar Amazon, wie volop gegevens verzamelt, maar geen klantgegevens verstrekt aan bedrijven die via het platform verkopen. 

Platform Competition and Opportunity Act

De Platform Competition and Opportunity Act richt zich op grote bedrijven die kleinere concurrenten opkopen. De wet verbiedt acquisities van concurrerende bedreigingen door dominante platformen. Ook overnames die de macht over de markt van een bedrijf uitbreiden of verankeren zijn volgens de wet verboden. In de samenvatting van de wet staat dat de reikwijdte van dit wetsvoorstel beperkt is en slechts een klein percentage van de deals in de tech sector tegenhoudt. 

Augmenting Compatibility and Competition by Enabling Service Switching Act

De Augmenting Compatibility and Competition by Enabling Service Switching (ACCESS) Act oppert een aantal vereisten voor compatibiliteit en gegevensportabiliteit voor grote techbedrijven. Die houdt in dat een klein bedrijf zijn klantenreviews van Amazon op zijn eigen website mag gebruiken. Ook moet het mogelijk worden voor gebruikers op een nieuw sociaal netwerk om te communiceren met vrienden op een dominant platform als Facebook. 

Merger Filing Fee Modernization Act

De laatste voorgestelde wet is de Merger Filing Fee Modernization Act, welke de indieningstaks voor fusies verhoogt in de eerste twee decennia. Het extra geld dat hiermee wordt opgehaald, kan gebruikt worden om de handhaving van de antitrustwetten te financieren. Volgens het Congressional Budget Office kan deze nieuwe wetgeving 135 miljoen aan indieningstaks ophalen in slechts één jaar. Dat zou een stijging van 50% ten opzichte van 2020 betekenen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.