VS openen dubbel antitrust-onderzoek naar Nvidia

Het Amerikaanse departement Justitie opent twee antitrust-onderzoeken naar Nvidia. De marktdominantie van Nvidia ligt onder vuur, zowel omwille van een recente acquisitie als omwille van praktijken met bestaande chips.

De VS starten twee antitrust-onderzoeken naar Nvidia. Het Amerikaanse Departement van Justitie neemt aanstoot aan één specifiek voorval, en één meer algemeen. Men laat er geen gras over groeien, want volgens Bloomberg heeft Nvidia een dagvaarding ontvangen.

Specifiek kijken de VS naar de acquisitie van de Israëlische start-up Run:AI. Nvidia kocht Run:AI in april voor een bedrag van 700 miljoen dollar. Het bedrijf is gespecialiseerd in virtualisatie van GPU’s. Dat is een belangrijke technologie, die efficiënt gebruik van GPU-rekenkracht in een server-context toelaat. De overname wordt onderzocht vanuit het standpunt dat ze Nvidia dichter richting een monopoliepositie zou brengen.

De overname maakt het moeilijker om over te stappen naar andere leveranciers en zou zelfs kopers straffen als ze niet de AI-chips van Nvidia willen gebruiken, luidt de argumentering van het justitiedepartement.

Wanpraktijken

Algemeen onderzoeken de Amerikanen de praktijken van Nvidia vanuit zijn huidige dominante marktpositie, na klachten van concurrenten. Het bedrijf zou bijvoorbeeld cloudproviders onder druk zetten. Dat kan Nvidia op meerdere manieren, met dank aan de goedgekeurde overname van Mellanox in 2020.

Via Mellanox heeft Nvidia een sterk netwerkportfolio uitgebouwd, dat onder andere gebruikt wordt om systemen in clusters aan elkaar te koppelen. Hoeveel die netwerkapparatuur kost, hangt volgens klachten af van wat klanten ermee willen doen. Is het de ambitie om clusters met AMD-hardware te bouwen, en niet met Nvidia-chips, dan gaat de prijs plots de hoogte in.

Ontkenning

Nvidia ontkent de aantijgingen, en stelt dat het zich aan alle relevante wetten houdt. Toch mag het onderzoek niet verbazen. Nvidia heeft naar schatting 70 tot zelfs 95 procent van de markt voor AI-trainingchips in handen. Met een dergelijke dominantie, kan de verleiding groot zijn om de concurrentie in de kiem te smoren. Nvidia is nu volop bezig met de productie van de Blackwell-chips, al loopt die minder goed dan gehoopt.

lees ook

Aandeelhouders straffen Nvidia af ondanks recordomzet


Dit artikel verscheen origineel op 2 augustus. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home