VS bekijkt optie op verbod Amerikaanse technologie voor Chinese chipfabrikant SMIC

wafer

Na Huawei lijkt de Amerikaanse overheid zijn pijlen te richten op SMIC, een Chinese chipfabrikant. Volgens een rapport van Reuters wil de VS SMIC op de lijst zetten van verboden handelspartners, vergelijkbaar met Huawei. Dit blokkeert Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met SMIC en verplicht de aanvraag van handelslicenties.

Mocht de blokkering doorgaan, dan heeft dat belangrijke implicaties voor SMIC. Het maakt chips waaronder CMOS-sensors, vingerafdruksensors en SoC’s (System-on-Chip) en levert die wereldwijd. Onder andere Qualcomm is een belangrijke klant van hen.

Wanneer de Amerikaanse overheid SMIC blokkeert, moeten alle Amerikaanse fabrikanten voortaan een handelslicentie aanvragen om opnieuw zaken te kunnen doen met SMIC. De chipfabrikant kende de afgelopen maanden een enorme boost door de plotse noodzaak aan een high-tech chipfabrikant om TSMC af te lossen na de blokkering door de VS. Nu SMIC rechtstreeks in het vizier wordt genomen, kan dat impact hebben op de verdere groei. Indien de VS zulke handelslicenties even stroef uitdeelt als bij Huawei, kan haast geen enkel Amerikaans bedrijf nog zaken doen met SMIC.

Reactie SMIC

SMIC reageert op het nieuws van Reuters dat het een publiek bedrijf is dat op de Hong Kong Stock Exchange aanwezig is en de Chinese STAR Market. “Als een internationaal halfgeleiderbedrijf volgen we alle wetten en regels overal waar we business doen. SMIC werkt al jaren met klanten in de VS, Europa en Aziatische regio’s en is een essentieel onderdeel van de wereldwijde halfgeleider-toeleverketen.”

“We maken enkel halfgeleiders en bieden enkel diensten voor commerciële en niet-militaire eindgebruikers en cases. We hebben geen relatie met de Chinese militaire divisie. Het bedrijf is in shock bij het horen van het nieuws. We staan open voor duidelijke en transparante communicatie met de Amerikaanse overheid om potentiële misverstanden op te lossen.”

Tip: Huawei lanceert nieuw besturingssysteem HarmonyOS

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home