Vraag naar grafische kaarten normaliseert

De torenhoge vraag naar GPU’s lijkt af te zwakken onder impuls van China, waar cryptominers de wind van voren krijgen.

In de nabije toekomst is het misschien opnieuw mogelijk om een nieuwe grafische kaart aan de geadverteerde adviesprijs te kopen. Dat is vandaag niet het geval: cryptominers plunderen de beschikbare voorraad GPU’s voor hun mining-installaties, zodat er een tekort aan grafische kaarten is. Dat komt bovenop de problemen met de bevoorrading omwille van de ontoereikende productiecapaciteit voor semiconductors wereldwijd. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen er ongeveer 700.000 GPU’s naar minders.

GPU-bouwer AsRock ziet nu vooral in China de vraag naar GPU’s achteruit gaan. De Chinese overheid neemt maatregelen tegen cryptomining en die missen hun effect niet. Langs de ene kant daalt de vraag, langs de andere kant krijgt de tweedehandsmarkt vermoedelijk een mooie boost. Als cryptomining niet meer zo zwaar weegt op de markt, is de kans groot dat je eindelijk nieuwe GPU’s kan kopen aan de adviesprijzen van Nvidia of AMD.

Meer productie

Er ligt nog meer goed nieuws in het verschiet. Het productietempo van AMD-GPU’s gaat naar alle waarschijnlijkheid omhoog. Problemen in de logistieke ketting worden langzaamaan weggewerkt, met meer capaciteit tot gevolg.

lees ook

AMD imponeert met Radeon Pro W6800 en W6600: veel pk’s, scherpe prijs

Daarmee is het chiptekort nog niet van de baan. Zeker voor processors is het nog even wachten voor de productie aan de vraag kan voldoen. Optimisten mikken op eind dit jaar, maar de kans is groot dat het tekort tot volgend jaar zal aanhouden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home