Nvidia en AMD waarschuwen voor aanhoudend gpu-tekort

nvidia rtx titan

Op CES 2021 praten zowel AMD als Nvidia over het grote tekort aan gpu’s vandaag. De twee bedrijven proberen oplossingen aan te reiken maar in de praktijk moeten we vooral geduld uitoefenen.

Wie een zelfbouwsysteem in elkaar wil vijzen met daarin één van de nieuwste gpu’s van Nvidia of AMD, moet engelengeduld hebben. Zowel Nvidia’s RTX 3000-teeks als de AMD RX 6000-kaarten zijn enkele maanden na de lancering vooral op papier beschikbaar. De kaarten beloven een grote verbetering op hun respectievelijke voorgangers en zijn daarom een must voor wie een nieuwe computer bouwt. Voor AMD verpersoonlijkt de AMD RX 6000-reeks zelfs een comeback naar het premium-segment.

Enkel op papier beschikbaar

Toch zijn de gpu’s nauwelijks verkrijgbaar. Als een winkel ze al op voorraad heeft, dan vliegen ze meteen de deur uit en dan nog vaak aan een prijs die hoger ligt dan wat Nvidia en AMD zelf adviseren. De situatie is problematisch. Voor veel aspirant-klanten lijkt het alsof de gpu-fabrikanten hun hardware enkel op papier hebben gelanceerd. Langs de andere kant van het spectrum kopen snodaards dan weer de kaarten die ze kunnen om die vervolgens met winst verder te verkopen, wat de situatie nog erger maakt.

Op de digitale CES 2021-conferentie erkennen AMD en Nvidia de problemen. Ze proberen oplossingen te bedenken, al ziet het er in de praktijk niet goed uit. Nvidia verwacht dat het tekort zal aanhouden tot het einde van zijn fiscaal Q1. Dat betekent dat de RTX 3000-reeks nog tot eind april beperkt in voorraad zal zijn.

Referentiedesigns aan adviesprijs

AMD gaat de eigen referentiedesigns via de website blijven aanbieden. Dat is uitzonderlijk. Doorgaans verkoopt de fabrikant na de lancering kaarten onder eigen naam, maar stopt het daar vrij snel mee om OEM’s zoals Asus of MSI ruimte te geven. Deze keer geeft AMD-CEO Lisa Su aan dat AMD de referentiekaarten aan de adviesprijs zal blijven aanbieden aan zoveel klanten als mogelijk. In de praktijk zijn de kaarten ook via de website beperkt beschikbaar maar AMD onderneemt zo op z’n minst concrete actie om de adviesprijs te handhaven.

lees ook

AMD pakt uit met RDNA2 en drie krachtige nieuwe gpu’s

Nvidia geeft nog aan dat het niet enkel een productietekort is dat aan de basis ligt van de problemen. Volgens de gpu-specialist zijn er sinds de lancering al meer dan dubbel zoveel RTX 3000-karten verkocht vergeleken met RTX 2000 over eenzelfde periode na de lancering. Dat de vraag hoger ligt, komt omdat ray tracing vandaag in meer spellen relevant is en de RTX 3000-reeks een grotere prestatiesprong maakt vergeleken met de vorige generatie.

Crypto

Tot slot denken de gpu-specialisten dat de stijging van de koersen van cryptomunten deze keer geen of nauwelijks impact heeft op de vraag. Enkele jaren geleden zorgde een boom in crypto ervoor dat miners alle hardware opkochten maar dat zou vandaag niet het geval zijn. Als Nvidia toch een stijging zou zien in de toekomst, laat het bovendien weten dat het opnieuw speciaal op miners gerichte kaarten zou lanceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home