Vlaanderen trekt 6,4 miljoen euro uit voor AI-opleidingen

vlaamse overheid

De Vlaamse regering maakt 6,4 miljoen euro beschikbaar om het aanbod opleidingen rond artificiële intelligentie (AI) uit te breiden. Ook nieuwe leervormen als e-learning worden met het geld ondersteund. 

Dat maakte minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) maandag bekend tijdens de openingszitting van het Kenniscentrum Data & Maatschappij. “Kmo’s kunnen tot 80.000 euro steun krijgen om opleidingen te organiseren voor hun werknemers”, zegt Crevits.

Samenwerking universiteiten

Het ethisch kenniscentrum is onderdeel van het Vlaamse AI-plan, dat eerder in maart van dit jaar door toenmalig minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) was voorgesteld. Hij trok destijds 5 miljoen euro voor dit centrum uit, aldus De Tijd.

Bestaande vakgroepen van een drietal universiteiten werken in het nieuwe kenniscentrum samen met elk hun eigen specialisme. Zo blinkt Citip (KU Leuven) voornamelijk uit in recht, bestudeert imec-SMIT (VUB) de relatie tussen technologie en maatschappij in concrete situaties, en doet imec-MICT (UGent) onderzoek naar hoe mensen met technologie omgaan.

Vision Paper

Het is de bedoeling dat het Kenniscentrum Data & Maatschappij kennis en ervaring over AI gaat verzamelen om vervolgens bedrijven, politici en burgers op basis van hun bevindingen te adviseren.

Het nieuwe kenniscentrum lanceerde deze maand zijn eigen Vision Paper, waarin het zijn visie uiteenzet over de sociale, juridische en ethische aspecten van AI. Bovendien schetst de paper de rol van het centrum en toont het een voorgestelde routekaart en thema’s waaraan het kenniscentrum zal werken.

Per onderwerp zijn de uitdagingen geïdentificeerd, de beoogde stappen besproken om deze aan te pakken en is er een niet-uitputtende lijst van bestaande initiatieven gemaakt, die interessant kunnen zijn om te overwegen.

2,8 miljoen euro inmiddels besteed

Inmiddels zijn er 17 opleidingsprojecten rond AI goedgekeurd in Vlaanderen, waardoor er al 2,8 miljoen euro van de beschikbare 6,4 miljoen is besteed. Hogeschool VIVES organiseert een van de nieuwe opleidingsprojecten, waarbij AI-toepassingen zowel ethisch als juridisch worden bekeken. Ook de VUB heeft een opleiding gelanceerd, die de focus legt op de interactie tussen AI-technieken en de mens.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home