Vlaamse regering richt samen met zeven ondernemingen databedrijf op – update

vlaamse overheid

De Vlaamse regering richt samen met zeven private spelers het databedrijf Flanders Technology & Innovation (FTI) op. Hiermee wil ze een Europese leider worden in het ontwikkelen van technologische oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Op dinsdag 19 december 2023 vond de lancering van het databedrijf Flanders Technology & Innovation (FTI), opgericht door de Vlaamse regering en zeven grote ondernemingen, plaats tijdens een persconferentie. Het bedrijf heeft als doel een Europese leider te worden in het ontwikkelen van technologische oplossingen voor maatschappelijke problemen. Het startkapitaal voor dit project omvat 4,5 miljoen euro. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) is dit één van de belangrijkste projecten van de legislatuur, ook al beseffen ze dat er kritiek voor ‘politieke profilering’ kan ontstaan.

Maatschappelijke uitdagingen

De Vlaamse regering slaat de handen in elkaar met zeven grote bedrijven in België, namelijk telecomspelers Proximus en Telenet, de bank KBC, de IT-groepen  Cronos en Cegeka, Brussels Airport en het investeringsvehikel COI.

FTI wordt een platform waarop veilige, vlotte en gecontroleerde data-uitwisseling kan plaatsvinden. Dit platform kan gebruikt worden door verschillende bedrijven, onderzoekscentra en overheden die met hun kennis kunnen bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Een recent voorbeeld is de digitale gezondheidskluis, waar elke Vlaming zijn gezondheidsdata zal kunnen stockeren.

lees ook

Vlaamse overheid lanceert Athumi: alles wat je moet weten over je datakluis

De Europese datastrategie stelt dat gebruikers in staat moeten zijn om zelf te bepalen wat er met hun gegevens gebeurt, in tegenstelling tot China en de Verenigde Staten waar overheden en tech-giganten de touwtjes in handen hebben.  De Vlaamse overheid hoopt met FTI burgers toch te overtuigen om hun data te delen in een beveiligde omgeving, zodat ze gebruikt kunnen worden voor onderzoek, medische toepassingen of beleid.

Digitale revolutie

Om het project uit de startblokken te krijgen, brengt Vlaanderen 1 miljoen euro aan startkapitaal in, ieder ander bedrijf een half miljoen euro. Voor elk afzonderlijk project wordt er financiering gezocht bij partners of klanten.

Het bedrijf vormt één van de pijlers van het bredere Flanders Technology & Innovation, het project van Jambon en Brouns, met als doel een voortrekkersrol in te nemen in de digitale revolutie. Een tweede en derde pijler van het regeringsproject omvatten de technologiebeurzen en de Entertainment Hub.

Drie projecten

Er zitten drie cases in de pijplijn waarmee FTI van start wil gaan. Het eerste project heeft betrekking op de gezondheidszorg. FTI wil een platform ontwikkelen waarop mensen aan de slag kunnen gaan met data rond hun eigen gezondheid, bijvoorbeeld wat je eet of hoeveel je beweegt. Daarnaast kan deze informatie opgeborgen worden in de gezondheidskluis, die met toestemming van de burger al dan niet opengesteld wordt aan wetenschappelijk onderzoek.

Een tweede case situeert zich in de energiesector. Nieuwe, slimme toepassingen moeten ons in staat stellen om elektrische wagens, warmtepompen, zonnepanelen en thuisbatterijen efficiënter te gaan gebruiken. Tot slot werkt FTI samen met Tomorrowland voor een project in de entertainmentindustrie. Hier zouden technologische toepassingen kunnen helpen bij het monitoren van grote groepen van mensen op festivals.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op dinsdag 19 december 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home