Ook voor fabrikanten van GPU’s zijn het moeilijke tijden. De verkoop van GPU’s nam afgelopen kwartaal een duik die zijn weerga niet meer kende sinds 2009.
De gehele pc-industrie gaat een moeilijke periode door. Zowel de verkoop van pc’s als losse pc-componenten zitten al enkele kwartalen op rij in verval. Ook GPU’s kunnen niet aan die trend ontsnappen. Uit marktcijfers van Jon Peddie Research blijkt dat de GPU-markt de sterkste daling doormaakt sinds de economische crisis van 2009.
In totaal verscheepten 75,5 miljoen GPU’s in het derde kwartaal van 2022. Een daling van tien procent ten aanzien van het vorige kwartaal en 25 procent op jaarbasis. De daling was het sterkst te voelen in de verkoop van GPU’s van laptops, met maar liefst dertig procent. Voor desktop-GPU’s bedroeg de daling vijftien procent.
Een combinatie van ongunstige factoren ligt aan de oorsprong van de daling. Een van de hoofdoorzaken is het bestrijden van crypto mining, een praktijk waar normaal veel grafische kracht voor vereist is. Maar ook gamers, een andere belangrijke doelgroep voor grafische kaarten, hielden zich meer afzijdig.
Intel verstevigt marktdominantie
Tussen alle verliezers is er ook één grote winnaar: Intel. De onbetwiste marktleider nam de GPU-markt nog meer in zijn greep. Zo waren zij de enige grote fabrikant die meer grafische processoren (+4,7%) wist te verschepen ten aanzien van het tweede kwartaal. Grote concurrenten AMD (-47,6%) en Nvidia (-19,7%) kregen juist grote klappen, waardoor Intel nu 72 procent van de markt beheerst.
CPU’s en GPU’s zijn nauw met elkaar verbonden en logischerwijs zit ook de verkoop van de eerste in een dip. Tijdens het derde kwartaal werden er 5,7 procent minder processoren verscheept; op jaarbasis bedraagt de daling achttien procent.