Upgrade Windows 7 en cloudmigratie prioriteit Belgische bedrijven

windows 7

Belgische organisaties zijn het afgelopen jaar vooral bezig geweest met de migratie van hun infrastructuur naar Windows 7 en de cloud. De totale cloudinvestering van de bedrijven zit echter onder het Europese gemiddelde.

De laatste twaalf maanden was de upgrade van Windows 7 prioritair voor 61 procent van de IT-professionals binnen grote Belgische ondernemingen. Dat blijkt uit de tweede editie van de European Insight Intelligent Technology Index. Dat is een onderzoek uitgevoerd door Insight bij 1.000 IT-beslissingnemers in negen Europese landen. De ondervraagden waren allemaal actief in ondernemingen met meer dan 500 werknemers en een omzet van meer dan 50 miljoen dollar. 100 Belgische ondernemingen worden in het onderzoek vertegenwoordigd.

Cloudmigratie

Niet alleen het einde van de ondersteuning van Windows 7 houdt IT’ers wakker. Ook de migratie naar de cloud was het afgelopen jaar een prioriteit. 58 procent was daar het afgelopen jaar actief mee bezig. Cloudmigratie is in deze een breed begrip. Een migratie naar Office365 kan al volstaan.

Vandaag geven ondernemingen bij ons gemiddeld zo’n 14,64 miljoen euro uit aan clouddiensten. Dat is niet onaardig, maar wel een stuk onder het Europese gemiddelde. Dat ligt op 33 miljoen euro. De cijfers illustreren een gevoel dat we wel vaker tegenkomen: ons land is traditioneel terughoudend met het omarmen van (relatief) nieuwe technologie, en hinkt op het vlak van cloudadoptie achter op andere Europese landen.

Niet altijd efficiënt

71 procent van de clouduitgaven werpt volgens de ondervraagde ondernemingen zijn vruchten af. 29 procent brengt echter niets op, bijvoorbeeld omdat de investering gaat naar diensten die uiteindelijk niet of nauwelijks benut worden. Dat is dan weer geen typisch Belgisch probleem: ondernemingen in andere Europese landen rapporteren een gelijkaardige efficiëntie.

Uit het rapport blijkt nog dat ondernemingen vandaag wel degelijk wakker liggen van beveiliging. 57 procent ziet beveiliging als een absolute prioriteit. Dat betekent langs de andere kant dat 43 procent security niet bovenaan het lijstje plaatst en die aanpak wordt steeds risicovoller.

Identiteitsmanagement

Phishing blijft één van de belangrijkste dreigingen waar bedrijven mee te maken krijgen, dat blijkt keer op keer uit onderzoek, niet alleen bij ons. Het Insight-rapport toont aan dat organisaties intussen maatregelen nemen. Zo schakelde iets meer van de helft van de ondervraagden intussen over naar cloudoplossingen voor identiteits- en toegangsbeheer. Dergelijk uniform toegangsbeheer laat in principe tweefactorauthenticatie toe, zorgt voor een beter overzicht en geeft IT-administratoren de tools om efficiënt policies uit te rollen. Dergelijke praktijken vormen een hoeksteen van een veilige onderneming.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.