TSMC denkt aan eerste Europese chipfabriek

chip wafer

TSMC voert gesprekken over de opstart van zijn eerste Europese chipfabriek. Die zou in de Duitse stad Dresden komen.

’s Werelds grootste chipfabrikant TSMC overweegt de bouw van een fabriek op het Europese vasteland. Dat zou een primeur zijn. Het gros van TSMC’s fabrieken staat vandaag in Taiwan, met een handvol exemplaren in China en Fab 11 als enkele uitzondering in de VS. Europa huisvest geen belangrijke sites van het bedrijf.

De Financial Times weet nu dat TSMC vergevorderde gesprekken voert voor de opstart van een fabriek in Duitsland nabij Dresden. De fabriek zou daar de auto-industrie ondersteunen. Die heeft sinds corona erg te lijden onder chiptekorten.

22 nm

TSMC’s plannen betreffen dus geen ultra geavanceerde fabriek zoals het exemplaar dat Intel heeft gepland (en vervolgens heeft uitgesteld) in het eveneens Duitse Maagdenburg. Het zou in de plaats daarvan gaan om een site op maat van 22 nm- en 28 nm-productie. Die iets oudere processen zijn erg geschikt voor de goedkopere en eenvoudigere microchips waar autofabrikanten zo op azen. Zelfs zo’n iets eenvoudigere fabriek is echter een complexe investering die al snel oploopt tot verschillende miljarden euro’s.

lees ook

NXP schat dat EU tot tien keer te weinig investeert in chips

Europa zou de investering verwelkomen. De EU heeft sinds de Covid-pandemie beseft dat de afhankelijkheid van Zuidoost Azië voor Microchips te groot is, hoewel de dingen van ongelooflijk economisch en strategisch belang zijn. De Unie werkt daarom aan de European Chips Act, die investeringen van chipbouwers in Europa moet aantrekken. Het is de ambitie om tegen 2030 twintig procent van de wereldwijde chipproductie aan te trekken, al vindt niet iedereen die doelstelling realistisch.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home