Uit de financiële rapportage van Intel voor Q1 van dit jaar blijkt dat de processorgigant de gevolgen van de hardwareproblemen de afgelopen maanden moet torsen. De winst daalt, maar blijven wel enorm.
Intel rapporteert een omzet van 16,1 miljard dollar voor Q1 van dit jaar. Dat is hetzelfde cijfers als vorig jaar. De omzet stagneert dus, al slaagt Intel er wel nipt in om de verwachtingen van analisten in Wall Street te overtreffen. De winst daalt wel. Met 4 miljard dollar haalt Intel ongeveer 11 procent minder binnen dan vorig jaar, al kan je met dergelijke cijfers bezwaarlijk suggereren dat er financiële problemen zijn. De trend zit echter niet goed, en dat laat zich voelen op de financiële markten waar Intels aandeel plots een kleine duik nam.
Meer pc, minder datacenter
Opvallend is de omzetstijging in de verkoop van cpu’s voor client-hardware. Hoewel de pc-markt wereldwijd niet groeit, doet de omzet van Intel dat wel en dat met vier procent naar 8,6 miljard. Dat is des te verrassender aangezien Intel ook dit kwartaal nog kampte met een productietekort. De chipgigant pakte dat probleem echter aan door te focussen op de productie van high end-cpu’s waarop een hogere marge zit, en dat zal vermoedelijk een deel van de stijging verklaren. De verkoop van premium-laptops en gaming-systemen zat inderdaad in de lift.
Al even opvallend is de omgekeerde beweging in datacenterland. Kersverse CEO Bob Swan geeft aan dat Intel zich wil transformeren in een datacentrisch bedrijf, maar dat vertaalt zich niet in knappe datacenterresultaten. De opbrengst daalde met zeven procent tot 4,9 miljard dollar. Reden daarvoor zou opnieuw het productietekort zijn. Grote datacenterboeren hebben de afgelopen maanden uit voorzorg stock ingeslagen, en werken die nu weg voor ze nieuwe onderdelen kopen.
De uitdagende geheugenmarkt is een laatste belangrijke factor die haar stempel drukt op dit kwartaal. Prijzen blijven kelderen, en dat voelt Intel als semiconductorfabrikant al te goed.
Toekomstperspectief
Volgens Swan ziet de rest van het jaar er beter uit. Datacenterverkoop moet opnieuw stijgen zodra de stock is weggewerkt, en rond kerstmis zullen eindelijk de eerste 10 nm-chips op de markt verschijnen. Dat ligt in lijn met eerdere beloftes van Intel, en komt ook overeen met wat gelekte roadmaps suggereren.
Al bij al blijven de zaken bij Intel dus draaien, al illustreren de cijfers voor een stuk toch ook dat het bedrijf dringend aan de bak moet. Een extreem vertraagde uitrol van 10 nm gecombineerd met een frontale aanval van AMD en een groeiend belang van gpu’s in de plaats van cpu’s in de HPC-sector zetten Intel in een lastig parket. De voorsprong in termen van marktaandeel op concurrent AMD is nog gigantisch, maar die laatste profiteert van ieder foutje dat Intel maakt.
Gerelateerd: Volumeproductie 10 nm-Intelchips pas voor volgend jaar