TomTom werkt met Microsoft om generatieve AI naar auto’s te brengen

TomTom Microsoft Azure AI assistent

TomTom wil een AI-gestuurde assistent in jouw toekomstige auto stoppen voor meer gesofisticeerde steminteracties.

Generatieve AI voor iedereen. Na ChatGPT en je laptop, krijgt ook je toekomstige auto een AI-assistent als het van TomTom afhangt. Het bedrijf werkt aan een oplossing dat een betere steminteractie moet bieden dan vandaag mogelijk is. Je zou via natuurlijke vragen en antwoorden een route kunnen navigeren, stopplaatsen onderweg selecteren, dashboardsystemen inschakelen, ramen openen en zowat alle andere functies in je auto vandaag.

Om dat te realiseren, werkt TomTom samen met Microsoft. De technologie wordt ontwikkeld op basis van OpenAI’s LLM in combinatie met Microsoft-producten waaronder Azure Cosmos DB als multimodale database en Azure Cognitive Services voor API’s in AI-applicaties.

TomTom benadrukt dat de assistent niet generisch zal zijn. Zo kan elke autofabrikant het model naar zijn hand zetten om eigen branding door te voeren. Voorlopig zijn er nog geen ondertekende samenwerkingen. De technologie wordt wel in TomToms eigen Digital Cockpit voorzien, een open en modulair infotainment-systeem in de auto. Op die manier kunnen fabrikanten er wel mee aan de slag.

Autofabrikanten reageren traditioneel heel traag op nieuwe technologieën. De kans dat TomTom volgend jaar iets kan tonen op de weg, lijkt ons klein. K.I.T.T. blijft voorlopig nog een droom.

Mercedes test sinds 16 juni 2023 een bètafase om ChatGPT te integreren in zijn auto’s in combinatie met de huidige MBUX-spraakassistent. Voorlopig kunnen enkel Amerikaanse klanten eraan deelnemen. Deze dienst maakt ook gebruik van Microsoft Azure, meer specifiek Azure OpenAI Service.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home