Tokelau is grootste land op het internet

vlag van Tokelau

Tokelau telt nog geen 1.500 inwoners en is amper 10 km² groot, maar in de onlinewereld is de Nieuw-Zeelandse eilandengroep de grootste. Er zijn een half miljoen meer .tk-domeinen dan .cn van China.

Dat blijkt uit een kaart van Nominet, de Britse registrar voor .uk-domeinen. De wereldkaart schaalt alle landen volgens hun online aanwezigheid, vertaald in het aantal geregistreerde nationale topleveldomeinen (TLD’s).

De kleine eilandengroep telt 21,2 miljoen geregistreerde .tk-domeinen en is daarmee het best vertegenwoordigd in de onlinewereld. China volgt op een tweede plaats met 20,9 miljoen .cn-domeinen. Duitsland is nummer drie met 16,2 geregistreerde .de-domeinen.

Tokelau is zo populair omdat het zijn topleveldomein gratis beschikbaar stelt, als een vorm van onlinemarketing. Iedereen kan kosteloos een .tk-domein registreren. Die strategie zorgde ervoor dat het aantal domeinen tussen 2012 en 2016 groeide van 9 tot 31 miljoen. Sindsdien is het aantal registraties weer gezakt, maar .tk blijft wel de populairste nationale TLD.

België telt 1,6 miljoen .be-domeinen, terwijl het Nederlandse .nl 5,8 miljoen keer wordt gebruikt. Die laatste is goed voor een vijfde plaats in de wereldranglijst. Het totale aantal nationale TLD’s klom in het afgelopen jaar van 143,6 miljoen naar 153,2 miljoen.

Uitschieters

Naast Tokelau is ook het eiland Anguilla een uitschieter. Het .ai-domein groeide 219 procent in het afgelopen jaar en is met voorsprong (41.966 registraties) de populairste nationale TLD van de Caraïbische eilanden. Veel jonge bedrijven die bezig zijn met artificiële intelligentie kiezen voor het domein om hun diensten te promoten.

Ook Afrikaanse domeinen vertoonden in 2018 een sterke groei. Acht Afrikaanse landen kenden een groei van meer dan 100 procent. Het .zw-domein van Zimbabwe spande de kroon met een toename van 1.588 procent.

De sterkste groeier wereldwijd was evenwel Koeweit, met een groei van 16.080 procent. In absolute cijfers komt dat neer op 4.020 extra domeinen, op een totaal van 4.045. Koeweit laat niet toe dat buitenlandse individuen een .kw-domein registreren.

.kp, het domein van Noord-Korea, blijft één van de minst gebruikte nationale TLD’s, als gevolg van de strenge internetcensuur in het land. Met slechts vijf nieuwe registraties in het afgelopen jaar, staat de teller nu op 29.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home