Kaspersky: ‘Thuiswerk verhoogt de werkdruk, maar niet de werklast’

poly thuiswerk

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (46%) van de werknemers een toename van de werklast ervaart, voelt 59 procent van de ondervraagden zich niet meer uitgeput aan het einde van een dag op afstand.

In een onderzoek van securityspecialist Kaspersky bij 4.303 IT-medewerkers uit 31 landen blijkt dat mensen zich hebben weten aan te passen aan de nieuwe realiteit. Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de werknemers een hogere werkdruk ervaren sinds de overstap naar werken op afstand. 11 procent beschouwt de toename als aanzienlijk. 46 procent merkte geen verandering in volume, en slechts 8 procent merkte een afname in de omvang van het werk als gevolg van nieuwe werkomstandigheden.

Ondanks de hogere werkdruk voelt 59 procent van de ondervraagden zich niet meer uitgeput aan het einde van een dag op afstand. Sterker nog, 23 procent gaf aan meer energie te krijgen van thuiswerken, en 36 procent merkte geen verschil tussen de twee vormen.

Gevoel bij thuiswerk

74 procent geeft aan zich meer op hun gemak te voelen bij het werken op afstand of geen toename van angstgevoelens door overwerk te hebben gemerkt. 33 procent van de respondenten voelde zich zelfs meer op hun gemak bij het werken vanuit huis. Daar tegenover blijft het percentage werknemers dat zich ongemakkelijk voelde bij de afstand tot hun collega’s nog steeds aanzienlijk. 41 procent van de respondenten gaf aan dat ze zich vermoeider voelden en 26 procent meldde dat ze meer angst hadden door thuis te werken.

Een oplossing die populair blijkt te zijn bij werknemers is het hybride werkmodel, waarbij men zowel op afstand als op kantoor kan werken. De helft van de werknemers (50%) stapte medio 2021 over op hybride werken.

Isolatie?

54 procent van de werknemers geeft aan zich niet geïsoleerd te voelen als ze op afstand werken. 22 procent van de thuiswerkers slaagt er zelfs in om op deze manier nog beter te communiceren met hun collega’s. Het veelvuldige gebruik van communicatiediensten buiten de onderneming maakt betere verbindingen mogelijk, maar verhoogt het risico van ongecontroleerde IT-middelen.

lees ook

HP: ‘Wie vandaag de moderne manier van werken omarmt, neemt voorsprong op de rest’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home