Telenet finaliseert verkoop van alle mobiele zendmastactiviteiten

5G antenne

Op 1 juni start een langlopende leaseovereenkomst van 15 jaar met twee verlengingen van telkens 10 jaar.

DigitalBridge Investments koopt alle zendmastactiviteiten van Telenet voor een totaalbedrag van 745 miljoen euro op cash- en schuldvrije basis. In de overeenkomst engageert de investeerder zich om minimaal 475 nieuwe bijkomende sites bij te bouwen met Telenet als onderaannemer. De initiële overeenkomst werd eerder al in maart bekendgemaakt.

De verkoop is het resultaat van een strategische analyse van de raad van bestuur in 2021 en moet aandeelhouderswaarde creëren. De overeenkomst heeft als onmiddellijk voordeel dat Telenet toegang krijgt tot een bom cash. Die kan heb bedrijf onder andere voor de nakende 5G-spectrumveiling deze maand gebruiken. Ook de joint venture met Fluvius kan er baat bij hebben.

De verkoop van de zendmastinfrastructuur zorgt voor onmiddellijk financieel voordeel, al hypothekeert het de positie van Telenet op de lange termijn. Wanneer de initiële overeenkomsten aflopen, kan Telenet zijn mobiele infrastructuur immers enkel aanbieden bij de gratie van DigitalBridge. Daarbij gaat het echter om de relatief verre toekomst, die ver voorbij de horizon van de aandeelhouders zit en dus traditioneel minder doorweegt.

lees ook

Vijf mobiele operatoren goedgekeurd voor 5G-veiling

De aanpak verschilt sterk van die van Proximus en Orange. Die houden hun sites voorlopig wel in eigen beheer, maar zullen netwerkinfrastructuur delen voor de uitrol van 5G. Ze blijven zo ook zelf in controle van de investeringen voor het zendmastennetwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home