De Europese Unie start een onderzoek naar berichtenapp Telegram wegens vermoedens dat het niet helemaal eerlijk is over het aantal gebruikers in Europa.
Het zijn woelige tijden voor Telegram. Na de arrestatie van stichter Pavel Durov in Frankrijk, kondigt de Europese Commissie een onderzoek aan. De Commissie zal onderzoeken of het aantal Telegram-gebruikers in Europa overeenstemt met het gegevens die het bedrijf zelf heeft doorgegeven. Telegram zou wereldwijd ongeveer 950 miljoen gebruikers tellen, waarvan ongeveer 41 miljoen in Europa.
lees ook
Telegram onder vuur: onschuldige berichtenapp of is er meer aan de hand?
De Europese Commissie heeft een vermoeden dat Telegram het aantal Europese gebruikers bewust onderschat heeft om strengere wetgeving te ontlopen. Het is in overleg met Telegram, maar de Commissie beschikt over eigen middeltjes om de waarheid te achterhalen, bevestigt woordvoerder Thomas Regnier aan Financial Times.
Ontsnappen aan de DSA
Hoeveel Europeanen nu werkelijk Telegram gebruiken, kan gevolgen hebben voor de berichtenapp. Nu duikt Telegram onder de grens van 45 miljoen gebruikers om in het kader van de Digital Services Act (DSA) als Very Large Online Platform te kunnen worden aangeduid. De DSA is van toepassing op alle bedrijven die online diensten aanbieden ongeacht hun grootte, maar voor de grote spelers tellen strengere regels.
De wetgeving stelt bedrijven verantwoordelijk voor wat gebruikers met hun platformen doen. Zo wordt van hen verwacht dat ze illegale en schadelijke activiteiten bestrijden. Telegram ligt onder vuur omdat het berichtenplatform onder andere gebruikt wordt voor drugs- en wapenhandel en verspreiding van desinformatie.
Het bedrijf krijgt het verwijt daar weinig tot niets tegen te doen, al zei woordvoerder Remi Vaughn eerder aan onze redactie dat Telegram zowel proactief als reactief modereert. De berichtenapp is onder het toezicht van het BIPT geplaatst. De Belgische telecomregulator waakt erover of Telegram aan zijn wettelijke verplichtingen voldoet, maar gaat niet over de inhoud die via de berichtenapp wordt gedeeld.
Stichter Pavel Durov is inmiddels opnieuw vrijgelaten door de Franse politie, maar onder zeer strenge voorwaarden. Hij mag Frankrijk voorlopig niet verlaten en moest een flinke borgsom ophoesten. De Franse Justitie beschuldigt Durov van betrokkenheid bij de misdrijven die via zijn platform worden gepleegd.