Belgische Staatsveiligheid houdt Alibaba in de gaten

alibaba

De aanwezigheid van Alibaba in België is een aandachtspunt voor Staatsveiligheid. De Chinese e-commercereus wordt mogelijk verdacht van spionagepraktijken.

Staatsveiligheid kijkt met extra aandacht naar Alibaba, de Chinese tegenhanger van Amazon, wegens ‘vermoedelijke spionagepraktijken’. Dat schrijft de Amerikaanse krant Financial Times. Staatsveiligheid deelt voorlopig weinig verdere informatie over het (mogelijke) onderzoek.

Alibaba opende in 2018 een grote e-commercehub in de omgeving van Luik, vlakbij de cargoluchthaven. De vestiging is een belangrijk verdeelcentrum voor Europese consumenten die producten kopen op het e-commerceplatform. Het Chinese bedrijf werd destijds met veel tromgeroffel binnengehaald, mede omdat Amazon ons land toen nog links liet liggen. Het enthousiasme rond de aanwezigheid van Alibaba in België is zo te zien gaan liggen.

Niet de eerste keer

Alibaba is niet het eerste, en wellicht ook niet het laatste, Chinese bedrijf dat wordt verdacht van spionage. De vermoedens komen voornamelijk voort uit Chinese wetgeving die bedrijven kan verplichten om informatie te delen met de overheid. Om dezelfde redenen is bijvoorbeeld ook Huawei door veel Europese landen naar de achtergrond geduwd.

lees ook

Huawei bouwt misschien geheime chipfabrieken

Bewijzen vinden voor dergelijke claims blijkt echter moeilijk te zijn. Alibaba ontkent natuurlijk enige vergrijpen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home