OpenWallet wil naast betaalkaarten ook je ID-kaart, rijbewijs en zelfs je bibliotheekkaart samen laten werken

De Open Wallet Foundation (OWF) heeft heel wat grote merken achter zich kunnen scharen, waaronder Google en Microsoft. Enkel Apple ontbreekt nog op de lijst.

De toekomst van de digitale portefeuille ziet er rooskleurig uit nu heel wat grote merken zich hebben geëngageerd. Tijdens de Open Source Summit in Bilbao kondigt Microsoft aan dat het mee aan boord is terwijl Google eind augustus al zijn engagement uitsprak om het project te ondersteunen.

Het nieuws van Microsoft is belangrijk voor de ondersteuning, maar het is vooral die van Google die de Linux Foundation (LF) gelukkig maakt. Vandaag zijn er namelijk twee belangrijke digitale portefeuille-beheerders: Google (via Android) en Apple (via iOS/iPhone). Nu één van de twee aan boord is, kan de OWF flinke stappen voorwaarts zetten.

Digitale portefeuille

OpenWallet-oprichter Daniel Goldscheider benadrukt in een gesprek wat het platform wel en niet doet. “We leveren geen identificatiegegevens en maken geen standaarden. De OWF is geen concurrent van de OpenID Foundation of de Open Identity Exchange (OIX). Wat we wel doen, is deze standaarden gebruiken om software te bouwen met een gedeelde kern die iedereen kan gebruiken in hun digitale portefeuilles.”

De rol van de OWF is om alle digitale portefeuilles met elkaar te laten werken. Alles moet open (source) zijn, veilig en multi-inzetbaar.

We gebruiken standaarden om software te bouwen met een gedeelde kern die iedereen kan gebruiken in hun digitale portefeuilles.

OpenWallet-oprichter Daniel Goldscheider

Goldscheider wijst in zijn uiteenzetting naar je digitale identiteit. “Vandaag heb je al alles op een mobiele telefoon gaande van tickets, auto’s, boarding passes en klantenkaarten.” In België komt daar binnenkort ook je identiteitskaart en rijbewijs bij. De overheid werkt op dit ogenblik aan een oplossing daarvoor.

“Achter al die elementen zit een digitaal, vertrouwd ecosysteem waar alles op wordt geënt. De wereld wordt elke dag meer digitaal. Het is daarom heel belangrijk om open source te gebruiken om een ecosysteem te bouwen dat werkt met open standaarden.”

Google als ‘Premier Member’

Tijdens de Open Source Summit zet Google zijn engagement kracht bij. Ola Ben Har, hoofd ontwikkelaarsrelaties bij Google rond betalingen, verschijnt op het hoofdpodium met een duidelijk doel.

“Bij Google stoppen we heel wat tijd in het voorzien van de juiste tools en open source-implicaties voor een ecosysteem om een doel te halen. Het Android securityteam werkt bijvoorbeeld nauw samen met andere securityproviders wereldwijd om open source-outlets te bouwen gesteund door hardware om te gebruiken in nieuwe en bestaande cases.”

Google deelt al code aan het OWF, meer specifiek binnen de identity credential library code die sinds 2020 open source is. Nu is het een ‘Premier Member’ van de groep geworden. De zoekgigant heeft er alle baat bij dat het project rond digitale identiteit slaagt. Android is het meest populaire besturingssysteem binnen de smartphonewereld. Dat je telefoon je portefeuille zal vervangen binnen afzienbare tijd, is alweer een extra troef.

Microsoft doet ook mee

Na Google is nu dus ook Microsoft aan boord om met alle andere partijen binnen de OWF samen te werken. Pamela Dingle, directeur identiteitsstandaarden bij Microsoft, benadrukt dat het bedrijf al meer dan 10 jaar samenwerkt met partijen binnen de ontwikkeling van standaarden rond een open identiteit.

We verwachten dat de lancering van een digitale ID-kaart en rijbewijs de digitale portefeuille bij ons in een stroomversnelling zal duwen.

Dat Microsoft Pay (vroeger Microsoft Wallet) nooit echt een succes is geweest in het verleden, is mogelijk ook een belangrijke reden waarom de softwarefabrikant zich aansluit bij de OWF.

Dingle: “We zijn enthousiast om ons engagement uit te breiden om best practices te ontwikkelen rond security, interoperabiliteit en compliance van digitale portefeuilles.”

Enkel nog je smartphone

Het gebruik van digitale portefeuilles is bij ons vooral bekend als een manier om met één tik te betalen met je smartphone via Apple Pay of Google Wallet. Hoeveel mensen de dienst vandaag gebruiken is niet duidelijk, maar wie het één keer gebruikt keert niet graag meer terug naar de traditionele manier.

Met de komst van de digitale identiteitskaart en rijbewijs hoef je binnenkort geen portefeuille meer mee te nemen. Je identiteit is vanaf dan ook digitaal aantoonbaar. We verwachten dat met de lancering van dit project de digitale portefeuille bij ons in een stroomversnelling zal komen. Dat een partij als de OWF zijn schouders zet onder het samenwerken van allerlei platformen via open source, kunnen we alleen maar toejuichen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home