Slimme apparaten moeten veiligheidslabel dragen in Duitsland

IoT

De Duitse overheid breidt het gebruik van veiligheidslabels voor IoT-apparaten uit voor alle slimme elektronica. Het label toont dat fabrikanten de veiligheidsnormen respecteren.

Het ‘IT-Sicherheitskennzeichen’ is een sticker met een QR-code dat fabrikanten van slimme apparaten op de verpakking van hun producten kunnen kleven. Via de QR-code kunnen consumenten meer informatie vinden over veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van het product. Enkel producten die voldoen aan de Europese beveiligingsnormen mogen het label dragen.

lees ook

Europese AI-aansprakelijkheidsregels moeten consumenten beter beschermen

Het Duitse ministerie voor Veiligheid van Informatica (BSI) kondigt met een persbericht de uitbreiding van de veiligheidslabels uit. Waar dit eerst beperkt werd voor een select aantal producten zoals smartspeakers en robotmaaiers, kunnen nu alle soorten consumentenelektronica die aangesloten zijn op het Internet of Things (IoT) een label krijgen.

Slimme apparaten zijn steeds vaker te vinden in Duitse huishoudens en dus is het van belang dat consumenten voldoende geïnformeerd worden over de veiligheid, aldus BSI.

Geen garantie

Tweakers merkt op dat het label toch ook geen volledige garantie biedt dat een slim gadget wel degelijk aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Het BSI doet wel regelmatige controles en fabrikanten die het label ten onrechte gebruiken, zullen dit onmiddellijk van hun producten moeten halen. Ook zijn de labels maar twee jaar geldig.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home