Seagate verscheept derde zettabyte opslag in een recordtijd

Seagate Exos X18

Seagate deed er 36 jaar over om de eerste zettabyte te verschepen. Zettabyte nummer twee deed er vier jaar over. De derde zettabyte werd nu op twee jaar tijd verscheept. Het is volgens Seagate de eerste opslagfabrikant die deze limiet overschrijdt.

Even recapituleren: één zettabyte is duizend exabytes en één exabyte is duizend petabytes. Tot slot is één petabyte duizend terabytes, de naamgeving die vandaag courant is bij harde schijven en ssd’s. De grootste harde schijf binnen het portfolio van Seagate is een 18 TB Exos. Je hebt al een server met 56 slots nodig om tot één petabyte te komen. Lees hierboven opnieuw wat een exabyte en zettabyte is, en je een beetje de omvang van zo’n zettabyte.

Seagate deed er 36 jaar over om de eerste zettabyte uit de deur te duwen. De tweede zettabyte werd op vier jaar tijd verscheept en nu halveert Seagate die tijd opnieuw voor zettabyte nummer drie. Fun fact: drie zettabyte is goed voor 30 miljard 4K-films die je 5,4 miljoen jaar kan bingewatchen. Andere leuke cijfers kan je hier terugvinden.

lees ook

Tape-opslag is nog lang niet dood

Om de vraag naar steeds meer data te counteren, werkt het aan harde schijven met een capaciteit boven de 20 TB en aan LTO-tapestandaarden voor 144 TB-cartridges. Volgens Seagate zullen de zettabytes elkaar snel opvolgen de komende jaren en mikt het op een jaarlijkse markt van 175 zettabytes vanaf 2025.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home