Samsung ziet winst met 50 procent zakken na dalende vraag geheugenchips

Samsung

De vraag naar geheugen daalt en dat heeft een grote impact op de omzet en winst van Samsung Electronics. Die zou met ongeveer de helft kelderen.

Samsung Electronics waarschuwt voor een stevige daling van de operationele winst voor het tweede kwartaal van dit jaar. In een rapport over de cijfers maakt de chipgigant gewag van een daling van 50 procent. De grote schuldige is de vraag naar geheugen. Samsung is marktleider in de verkoop van geheugenchips en is zo erg gevoelig aan schommelingen in de markt. Ook de vraag naar smartphones zou het afgelopen kwartaal gedaald zijn.

Rampzalig zijn de cijfers niet. De daling was voorspeld en is zelfs minder sterk dan wat analisten vooraf vreesden. De winst bedraagt nog steeds een enorme 5 miljard euro (6,5 biljoen won) maar vorig kwartaal was dat dus ruim het dubbele.

Overschot

Samsungs semiconductor staat traditioneel in voor het gros van de winst van de groep. Samsung heeft geavanceerde fabrieken die zowel DRAM als NAND-flash bouwen en daar was de laatste jaren een tekort aan. Dat zorgde voor gezonde marges die de winst naar ongekende hoogtes dreven. Nu stabiliseert die markt zich en is er een overschot, wat de vraag sterk naar omlaag haalde. Vooruitgang is nog niet meteen in zicht: de lage vraag zo nog tot medio 2020 aanhouden volgens experts.

Het huidige rapport is slechts een samenvatting. Volgende maand komt Samsung naar buiten met gedetailleerde cijfers over omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Feit is wel dat de telefoonbusiness beter moet presteren nu de semiconductortak in het slop zit. Daartoe zal Samsung volgende maand de Note 10 lanceren. Als dat vlaggenschip een succes wordt, kan het de cijfers voor het volgende kwartaal aanzwengelen.

Gerelateerd: Samsung heeft dankzij chipafdeling indrukwekkend kwartaal achter de rug

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home