Samsung wil chipfabriek zonder mensen tegen 2030

samsung

Samsung wil zijn chipfabrieken de komende jaren zo doorgedreven automatiseren, dat er geen plaats meer is voor mensen. Een slim monitoringsysteem staat centraal.

Samsung wil tegen 2030 zijn chipfabrieken volledig onbemand laten draaien. Centraal in die ambitie staat het Smart Sensing System. Dat is een systeem dat het productieproces van microchips in realtime kan monitoren en analyseren. Om de stap richting volledige automatisering te zetten, moet de software eveneens controle krijgen over de complexe toestellen in de fabriek, om zo eventuele aanpassingen door te voeren.

De uniformiteit van plasma op wafers tijdens het proces is een belangrijk aspect van de automatiseringspoging. Het systeem moet dat aspect nauwkeurig kunnen meten en bijsturen. Samsung integreert daarom kleine sensoren in z’n productieproces. Die nemen weinig extra plaats in, zodat de productiebanden in cleanrooms intact blijven.

Eigen sensoren

Het valt op dat de nodige sensoren in Zuid-Korea zelf ontwikkeld worden. Chipfabrikanten maken traditioneel gebruik van Westers materiaal om microchips te fabriceren, wat ze afhankelijk maakt van de beschikbaarheid daarvan. De ontwikkeling van de sensoren is een kleine maar belangrijke stap in de andere richting.

Als alles goed gaat, wil Samsung binnen zes jaar zijn fabrieken al automatisch laten draaien. Daarbij merken we op dat chipproductie in een cleanroom al grotendeels door robots gebeurt. Door monitoring en sturing aan een algoritme over te laten, wordt er al heel wat werk uit de handen van mensen genomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home