Samsung krijgt jaartje uitstel voor handelsrestricties tegen China

Ook TSMC mag op gratie rekenen

samsung

De Amerikaanse overheid is Samsung en TSMC gunstig gezind. De chipgiganten krijgen uitstel om hun productieketen aan te passen aan de verstrengde restricties tegen China.

Met nieuwe restricties scherpte Washington zijn economische beleid tegen China nog wat verder aan. De Amerikaanse overheid wil de verkoop en levering van chips(componenten) aan China aan banden leggen, om Chinese technologiebedrijven zo te muilkorven. Volgens Wall Street Journal hebben enkele chipfabrikanten wel een jaar uitstel om hun productieketen aan te passen, waaronder Samsung.

Het gaat daarbij voornamelijk om niet-Chinese chipmakers die vestigingen hebben in China. Zij mogen nog een jaar de nodige materialen blijven verschepen naar hun Chinese fabrieken om hen tijd te geven om hun productieketen aan te passen. Enkele andere namen die de krant noemt zijn SK Hynix, Intel, TSMC en Samsung.

Samsung krijgt uitstel

Samsung telt twee chipsites in China: in de Chinese stad Xi’an worden flashgeheugenchips gemaakt, de fabriek in Suzhou spitst zich op de behuizing. De Amerikaanse overheid beschouwt Samsung als een bondgenoot en heeft het daarom uitstel gegeven. Zo dient het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn productie in China nog niet onmiddellijk te decimeren.

Samsung is de absolute marktleider in de productie en verkoop van geheugenchips, dus de Chinese sites vervullen wel degelijk een belangrijke functie in zijn productieketen. Samsung wil het uitstel echter niet publiekelijk bevestigen.

Getouwtrek om TSMC

Ook TSMC is een opvallende naam op het vriendenlijstje van de Amerikaanse overheid. Het Taiwanese bedrijf is dan weer de grootste fabrikant van halfgeleiders ter wereld. TSMC heeft de vriendschap van Washington ook nodig, want de Noord-Amerikaanse markt is goed voor zeventig procent van zijn verkoop.

Uit de meest recente kwartaalresultaten bleken de restricties nog maar weinig impact te hebben: TSMC zag zijn winst opnieuw met achttien procent stijgen naar een recordhoogte. Toch is het bedrijf zich ook bewust van de netelige geopolitieke situatie waarin ze zich als Taiwanees bedrijf bevinden.

China beschouwt Taiwan nog steeds als een provincie die deel uitmaakt van het land. Als de Amerikaanse overheid TSMC te uitdrukkelijk het hof maakt, zal dat alleen maar meer olie op het vuur gooien tussen beide economische grootmachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home