Qualcomms nieuwe 802.11ay wifi-chip biedt snelheden tot 7 Gbps via 60 GHz

Qualcomm

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm, heeft een serie van 60 Ghz wifi-chipsets uitgebracht die de nieuwe 802.11ay-specificatie gebruiken. De chips zijn volgens de fabrikant theoretisch in staat om data aan een snelheid van meer dan 10 Gbps te versturen. In werkelijkheid gaat het om een doorvoersnelheid van ruim 7 Gbps.

Naarmate de afstand groter is, neemt de wifi-prestatie af. Qualcomm verwacht met de nieuwe 802.11ay-chip snelheden te kunnen leveren van 4,6 Gbps op een afstand van 50 meter.

Dat is bijkomende omgevingsfactoren,  zoals fysieke obstakels, niet in rekening genomen. Radiogolven van 60 Ghz zouden volgens het bedrijf namelijk meer kans hebben geblokkeerd te worden door obstakels, dan de algemene 2,4- en 5 Ghz-frequenties.

Geen label

Begin oktober heeft de Wi-Fi Alliance, de non-profitorganisatie die wifi-technologie promoot en producten certificeert conform bepaalde standaarden, verschillende numerieke wifi-standaarden gelabeld. Zo is ‘Wi-Fi 5’ de nieuwe huisstijl voor 802.11ac en ‘Wi-Fi 6’ die voor 802.11ax-producten.

Qualcomm grijpt met de lancering van de nieuwe QCA6428-chipset voor vaste draadloze toegangspunten, en de QCA6421 en QCA6431 voor mobiele toepassingen, net mis. Deze lijn is voor nu nog niet door de Wi-Fi Alliance gelabeld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home