Proximus koopt Zweden uit en wordt enige eigenaar Fiberklaar

proximus

Proximus koopt partner EQT Infrastructure uit de joint venture Fiberklaar. Zo wil de telecomprovider meer autonomie en flexibiliteit verkrijgen voor de uitrol van glasvezel.

Proximus wordt de enige eigenaar van Fiberklaar. De telecomprovider koopt EQT Infrastructure uit. Proximus en het Zweeds EQT Infrastructure richtten de joint venture op aan het begin van 2021 met de bedoeling om over een periode van zeven jaar 1,5 miljoen Vlaamse woningen van glasvezel te voorzien. Proximus had 49,67 van de aandelen van Fiberklaar en koopt nu de rest over voor 246 miljoen euro.

Synergie als volledige eigenaar

Proximus wil naar eigen zeggen zo zorgen voor een grotere autonomie en meer flexibiliteit voor de uitrol van fiber in Vlaanderen. Veder verwacht de provider synergieën te vinden voor bepaalde zaken te optimaliseren. Dat lijkt logisch, aangezien Proximus nu voor honderd procent verantwoordelijk is voor zowel de uitrol van glasvezel in eigen naam als via Fiberklaar.

Toch is het de bedoeling dat Fiberklaar een zelfstandige entiteit blijft, weliswaar binnen de Proximus Groep. Het huidige managementteam blijft aan het roer. De overname moet in de komende dagen worden afgerond.

Verlengd mandaat

“De voorbije drie jaar is Fiberklaar, met de volle ondersteuning van EQT Infrastructure en Proximus, uitgegroeid van een start-up tot een sterke motor voor de fiberuitrol”, zegt Guillaume Boutin, CEO van Proximus. “Als enige aandeelhouder van Fiberklaar zullen we nauwer kunnen samenwerken en de efficiëntie en de kwaliteit van de fiberuitrol in Vlaanderen verder kunnen opdrijven, terwijl we de waarde benutten die door synergieën wordt gegenereerd.”

Boutin zal die samenwerking met het kersverse dochterbedrijf zelf nog voor enige tijd kunnen overzien. De raad van bestuur van Proximus heeft zijn mandaat immers net voor zes jaar verlengd.


nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home