Prijzen geheugen stagneren ondanks inflatie

RAM DDR4

De geheugenmarkt stort in elkaar. Dat is slecht nieuws voor fabrikanten, maar een goede zaak voor wie vandaag een pc wil kopen.

In juni van dit jaar is de verkoop van DRAM-geheugen met 36 procent gedaald. Een maand eerder ging de markt ook al met 21 procent achteruit. De daling komt er na een topmaand voor de verkoop in mei, waarin die een tweejaarlijks record bereikte. De vette maanden lijken echter voorbij met dank aan de oorlog in Oekraïne en de bijhorende energiecrisis.

Te veel voorraad

De plotse daling in verkoop rijmt net met de productie, waardoor verkopers zich genoodzaakt zien de prijzen laag te houden. Globaal evolueert de prijs van DRAM niet mee met de inflatie of daalt die zelfs.

Zowel Micron als Samsung pasten hun verkoopprognoses voor de rest van het jaar al aan. Marktanalysebureau IC Insights verwacht dat de krimp van de markt nog tot zeker de lente van 2023 zal aanhouden.

Dat de DRAM-markt in elkaar zakt, hoeft niet als een grote verrassing te komen. Ook de pc-markt zelf heeft immers al een krimp ingezet. Tijdens de pandemie brak de verkoop echter records, zodat die zelfs na de dalingen nog steeds hoger ligt dan voor corona.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home