Prijs gpu’s en andere computerhardware stijgt in 2021

Asus waarschuwt voor stijgende prijzen van pc-componenten in het algemeen en gpu’s specifiek. De prijsstijging zal vermoedelijk ook andere fabrikanten treffen.

Asus waarschuwt zijn klanten voor hogere prijzen voor componenten. Dat gebeurt bij monde van marketingmanager Juan Jose Guerrero. Die laat in een Facebookgroep weten dat er heel wat factoren de prijs de hoogte in drijven. Het gaat onder andere om duurdere logistiek, hogere operationele kosten maar ook importtarieven als gevolg van de handelsoorlog die de regering Trump ontketende.

In eerste instantie treft de prijsverhoging de nieuwste gpu’s van Nvidia en AMD. Grafische kaarten uit de RX 6000-reeks en RTX 3000 line-up liggen voor 100 euro tot 200 euro meer in de rekken dan bij de lancering. In de praktijk is die meerkost moeilijk voelbaar aangezien de beschikbaarheid van de gpu’s zo beperkt is. Wie een exemplaar wil te pakken krijgen komt in de meeste gevallen op een wachtlijst terecht.

Beterschap

De uitdagingen die de gpu-markt treffen, laten zich ook voelen voor andere componenten. Verwacht dus ook prijsstijgingen voor processors en moederborden. Het ziet er naar uit dat de situatie nog enige tijd zal aanhouden, al is er hoop op verbetering. Op 20 januari pakt president Trump zijn koffers en krijgt de nieuwe president Biden de kans om de relaties met China te ontmijnen. Dat moet het wereldwijde handelsklimaat ten goede komen. Verder trekken vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus zich wereldwijd op gang, zodat ook die impact op de logistieke ketting zal verkleinen.

In afwachting daarvan is het geen goede periode voor wie zelf een pc in elkaar wil vijzen. Beperkte beschikbaarheid en hoge prijzen zorgen ervoor dat je best nog een tijdje wacht om een nieuwe renderpc of workstation in elkaar te vijzen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home