AMD pakt uit met RDNA2 en drie krachtige nieuwe gpu’s

Ray tracing in het DNA

AMD RX 6000 xt

AMD laat zijn RDNA2-architectuur los op de wereld met de introductie van de RX 6000-gpu-reeks. Drie nieuwe grafische kaarten zijn er op gericht om Nvidia’s aanbod te evenaren of te overtreffen aan een scherper prijspunt.

AMD lanceert al enkele jaren interessantere processors dan concurrent Intel in de cpu-markt maar in de gpu-sector bleef de chipdesigner een beetje achterop hinken. AMD speelde absoluut mee met Nvidia, maar de echte innovatie kwam vanuit de stal van Jensen Huang, niet Lisa Su. Met de lancering van de RX 6000-reeks gebaseerd op de RDNA2-architectuur (Radeon DNA 2) verandert dat niet echt, al lijkt AMD Nvidia wel te evenaren.

De kaarten

De RX 6000 line-up bestaat in eerste instantie uit drie grafische kaarten met alle drie een duidelijke tegenstander in het Nvidia-portfolio. We zetten de voornaamste specificaties even op een rijtje:

  • AMD Radeon RX 6900 XT – 80 CU’s, 80 RA’s – Tot 2015 MHz, 128 MB Infinity cache, 16 GB GDDR6
  • AMD Radeon RX 6800 XT – 72 CU’s, 72 RA’s – Tot 2015 MHz, 128 MB Infinity Cache, 16 GB GDDR6
  • AMD Radeon RX 6800 – 60 CU’s, 60 RA’s – Tot 1815 MHz, 128 MB Infinity Cache, 16 GB GDDR6

Zoals je ziet maakt AMD vooral onderscheid met compute units (CU’s) en de nieuwe Ray Accelerators (RA’s). De CU’s en RA’s zijn niet helemaal rechtstreeks te vergelijken met de Cuda-kernen en de Tensorkernen voor ray tracing van Nvidia, maar ze vervullen wel een gelijkaardige taak. ‘Meer is beter’ is bovendien de vuistregel. Dankzij de RA’s ondersteunt AMD nu ook realtime ray tracing in spellen met zijn kaarten.

Infinity cache

De gpu-designer geeft de drie gpu’s 16 GB aan GDDR6 mee. AMD blijft weg van het snellere maar ook duurdere GDDR6X-geheugen dat Nvidia in zijn kaarten omarmt en probeert in de plaats daarvan een flessenhals in de geheugencommunicatie te voorkomen met Infinity Cache. Dat is een supersnelle cache gebaseerd op de L3-cache van de Zen-cpu-architectuur. Die moet ervoor zorgen dat de gpu steeds de juiste data bij de hand heeft en nooit moet wachten op het GDDR6-geheugen. Dat is vooral belangrijk voor gamers die spellen in 4K willen spelen en daarop richt Nvidia zich met de RX 6800 XT en de RX 6900 XT.

lees ook

AMD lanceert Zen 3-architectuur met Ryzen 5000-desktopprocessors

Die gpu’s zijn rechtstreekse concurrentie met respectievelijk de Nvidia RTX 3080 en de RTX 3090. Tegenover de 3080 lijkt de kaart van AMD zijn mannetje te staan. Benchmarks van AMD zelf tonen aan dat de gpu doorgaans even goed of zelfs iets beter presteert dan de kaart van Nvidia, zowel op 1.440p als 4K. Voor de RX 6900 XT is het verhaal genuanceerder. De Nvidia RTX 3090 lijkt in sommige gevallen nog steeds de betere gpu, al wint ook de kaart van Nvidia enkele tests. De RTX is hoe dan ook de interessantere keuze voor creatieve professionals of AI-specialisten die met een betaalbaardere consumentgerichte kaart aan de slag willen gaan. Nvidia rust het exemplaar immers uit met 24 GB aan geheugen.

Goedkoper

De RX 6800 valt tot slot Nvidia’s RTX 2080 en RTX 3070 aan. Ook hier doet de kaart het iets beter dan de concurrenten. Met adviesprijzen van 579 dollar voor de RX 6800 XT, 999 dollar voor de RX 6800 XT en 499 dollar voor de RX 6800 prijst AMD zijn kaarten lager dan die van Nvidia. Voor de RX 6900 XT gaat het om enkele honderden dollars minder, de andere twee kaarten bieden iets meer pk’s aan ongeveer 50 dollar minder.

AMD’s kaarten zijn net als die van Nvidia erg bruikbaar voor creatieve professionals, al zijn de gpu’s in eerste instantie gericht op gamers. De RDNA2-architectuur heeft een meer endpoint-gerichte architectuur die los staat van de nieuwe CDNA-architectuur waarom AMD zijn datacenterkaarten baseert. De nieuwe gpu’s zorgen er voorlopig voor dat je vandaag een desktop kan bouwen met de hoogste prestaties, zonder naar Intel of Nvidia te kijken voor componenten. AMD zet zo zijn opmars onverbiddelijk voort.

lees ook

Nvidia voert Quadro af met introductie RTX A6000 en A40

Welke kaart je moet kopen, zal in de praktijk voor een groot stuk van beschikbaarheid afhangen. Nvidia’s RTX 3000-reeks is momenteel erg moeilijk verkrijgbaar en zeker de duurdere kaarten raken moeilijk tot in de winkelrekken. Een betere beschikbaarheid is zo misschien nog belangrijker dan een het prijsverschil wil AMD marktaandeel veroveren. De RX 6800 en 6800 XT moeten vanaf 18 november in de rekken liggen, de RX 6900 XT staat gepland voor 8 december.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home