Pc-verkoop daalt met 20 procent, promoties lonken

laptops winkel

De pc-markt kent één van haar grootste dalingen ooit. Al naargelang de bron zijn er het afgelopen kwartaal vijftien tot zelfs bijna 20 procent minder toestellen verscheept.

De pandemie stuwde de verkoop van pc’s de hoogte in, terwijl de huidige economische situatie voor een krimp zorgt. Met amper een jaar verschil tussen de twee realiteiten neemt de daling in verkoop quasi ongeziene proporties aan. Gartner ziet een daling van verscheepte toestellen met 19,5 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2021, terwijl IDC het op een nog steeds stevige 15 procent houdt.

Mikako Kitagawa, analist bij Gartner, noemt de daling historisch, al kelderde de markt vorig kwartaal ook al. Nu de toeleveringsketen eindelijk opnieuw functioneert, zijn het de opgebouwde grote voorraden die voor problemen zorgen. Zowel in de consumentenmarkt als het zakelijke segment is de vraag immers zodanig gedaald dat die voorraden niet snel genoeg verkocht raken. Internationaal heeft ook de terug-naar-school-verkoop niet de gehoopte resultaten opgeleverd.

Tijd voor promoties

IDC wijst er verder op dat er tijdens de pandemie een ongewone aankoopwoede plaatsvond onder impuls van het plotse telewerk. Het is logisch dat die niet zo snel gerepliceerd wordt. Fabrikanten en verkopers gaan daarom opzoek naar alternatieven. Om de bestaande inventaris de deur uit te krijgen, is het tijd voor promoties. Wie een nieuwe laptop zoekt, blijft dus beter alert.

De cijfers vertalen zich naar concrete gevolgen. HP wees in augustus al op de impact van de dalende verkoop op zijn omzet en chipmaker AMD haalde pas nog zijn voorspelde omzetcijfers naar omlaag met 1,1 miljard dollar naar 5,6 miljard dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home