PC-markt herstelt zich geleidelijk aan na gedaalde verkoop

computers in kantoorruimte

Er zijn in dit kwartaal 2,4 procent minder pc’s verscheept in vergelijking met vorig jaar. De vraag blijft wel stijgen.

In het derde kwartaal van 2024 zijn er 2,4 procent minder pc’s verscheept dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, meldt IDC. Factoren als stijgende kosten en aanvulling van voorraden, zorgden eerst voor meer verkoop, maar leidden nu tot vertraging.

wereldwijde cijfers verscheping pc's kwartaal 3 2024

In totaal zijn er 68,8 miljoen desktops en laptops verscheept in het derde kwartaal van 2024. Dat is 2,4 procent minder dan de 70,5 miljoen in datzelfde kwartaal vorig jaar. Dit aantal is wel aanzienlijk groter dan 64,9 miljoen in kwartaal twee. De verkoop steeg door hogere kosten en extra inspanningen om de voorraad aan te vullen. Dat leidde tot vertraagde verkoop in Q3 2024.

Toch blijft vooral in het instapsegment de vraag naar pc’s toenemen. De commerciële interesse buiten het onderwijs blijft ook sterk. Veel bedrijven upgraden hun pc’s nu Windows 10 op zijn einde loopt. Nieuwe AI-pc’s, zoals de Copilot Plus-pc’s van Microsoft en vergelijkbare modellen met CPU’s van Intel en AMD, zouden de vraag naar duurdere pc’s moeten stimuleren.

Lenovo en HP blijven de sterkste leveranciers in de pc-markt en zagen hun marktaandeel in Q3 2024 verder stijgen. Hoewel Acer minder verkoopt dan de andere grote spelers, wordt het niet zo hard getroffen als Apple. Apple kende een fikse daling van 24,2% in vergelijking met vorig jaar. Acer daarentegen wist zelfs een kleine groei van 4,4% te boeken. Dell daalde licht met 4%, maar ASUS viel op door een sterke groei van 10%

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.