Pc-markt herstelt voorzichtig met 3% groei in Q2 2024

Apple maakt de grootste sprong voorwaarts, gevolgd door Acer. Lenovo en HP blijven de koplopers. In totaal werden er net geen 65 miljoen pc’s verscheept.

Volgens cijfers van IDC kleurt de pc-markt voorzichtig groen in de eerste helft van 2024. Na een lichte groei van 1,5 procent in Q1 2024, zien we nu een groei van drie procent jaar op jaar voor Q2 2024. In totaal gaat het om 64,9 miljoen verscheepte pc’s.

Ondanks dat de markt twee keer groen kleurt, waarschuwt IDC voor overdreven optimisme. “Vergis je niet, de pc-markt staat net als andere technologiemarkten voor uitdagingen op de korte termijn als gevolg van volwassenheid en tegenwind.”

“Twee opeenvolgende kwartalen van groei, gecombineerd met een overvloed aan markthypes rond AI-pc’s en een minder sexy maar aantoonbaar belangrijkere commerciële vernieuwingscyclus, lijkt echter te zijn wat de pc-markt nodig had.”

lees ook

Wat is een Copilot+-pc? Een revolutie (in marketing)

“De buzz is duidelijk rond AI, maar er gebeurt veel op het gebied van pc-aankopen zonder ‘AI’ om deze volwassen markt tekenen van positiviteit te laten zien.”

Buiten de commerciële vernieuwingscyclus hebben promotionele activiteiten van consumentgerichte merken en kanalen geholpen het segment te versterken volgens IDC. De markt is ook voorbij de bodemprijzen die vorig jaar werden veroorzaakt door overtollige voorraden, wat een groei van de gemiddelde verkoopprijzen betekent dankzij betere configuraties en minder kortingen.

Toch zijn we veraf van de pc-volumes tijdens de piekperiode binnen de covid-pandemie. Toen noteerde Q1 2022 meer dan 80 miljoen verscheepte pc’s, een absoluut record. Sinds die piek waren dalingen in de double digits elk kwartaal vaste kost. Nu lijkt het dal achter de rug, al blijven beide analistenbureau’s IDC als Canalys voorzichtig voor de tweede jaarhelft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home