Parmezaanse kaas krijgt nieuw technologisch ingrediënt

Producenten van de wereldvermaarde Parmezaanse kaas stoppen nu mini trackers in hun kaaswielen. Zo kan de oorsprong makkelijk worden achterhaald, een belangrijk wapen in de strijd tegen fraude.

Europa houdt zich met meer bezig dan streng zijn voor grote technologiebedrijven. De EU telt inmiddels zo’n 3.500 producten waarvan de oorsprong of geografische aanduiding beschermd is. Top producten zijn big business en zoals alles waar er geld mee gemoeid is, trekt dat ook criminelen aan. Fraude met producten als bepaalde wijnen, extra vierge olijfolie of vlees is schering en inslag. Een ander product dat hier geregeld het slachtoffer van is, dat is de befaamde Parmigiano Reggiano. Daarom voegen producenten nu minieme chips met een tracker toe aan hun kaaswielen.

Kaas-chips

Het is het Amerikaanse p-Chip, een bedrijf dat zich deels richt op nanotechnologie, dat de kleinoden vervaardigt. De kaas is voorzien van zijn microtranspondertechnologie om de authenticiteit te verzekeren voor afnemers en gebruikers.

Er wordt een minuscule chip toegevoegd aan de kaaswielen, in een vorm van siliconen die volledig veilig is voor voedsel. Die bevat een unieke code die controleurs kunnen scannen en die dan vervolgens de volledige weg toont die de kaas heeft afgelegd, van productie tot verkoop. De chip zit verwerkt in de bovenste laag, dus in de korst. Er is geen gevaar dat iemand per ongeluk de tracker gaat opeten.

Om de data te authentiseren gebruikt p-Chip blockchaintechnologie. Het systeem is het afgelopen jaar op meer dan honderdduizend Parmezaanse kaaswielen getest.

lees ook

Europese Digital Services Act gaat van kracht: wat betekenen de nieuwe regels voor jou?

Voordelen en gebruik

De nieuwe technologie van het Amerikaanse bedrijf zou beter zijn dan sommige alternatieven omwille van de moeilijkheidsgraad om zijn systeem na te maken, omdat ze door heel wat materialen heen te scannen zijn en vanwege hun resistentie tegen extreme temperaturen. Deze trackers zouden zelfs bestand zijn tegen microgolven, maar wie deze kaas in een microgolfoven zou stoppen, die verdient dit product eigenlijk niet.

p-Chip beperkt deze technologie niet tot lekkere kaas. Andere applicaties zijn auto-onderdelen en het monitoren van vee of groenten en fruit. Zelfs de farmaceutische sector onderzoekt de mogelijkheden, volgens p-Chip zelf.

Het monitoren van producten is niet onbelangrijk, in heel wat sectoren. Het Belgische bedrijf HeronTrack ontwikkelt bijvoorbeeld trackers voor bouwmaterialen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home