Overheidswebsites en apps voldoen niet aan Europese toegankelijkheidsvereisten

Europa

Bijna geen enkele applicatie of websites van de overheid van een Europese lidstaat voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen van de EU.

Vrijwel geen enkel land heeft een website of app afkomstig van de overheid die volledig aan de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn voldoe. Dat stelt Nederlands onderzoeksbureau Digitaal Toegankelijk vast. De Europese Commissie lanceerde die richtlijn in 2016 al, maar ze lijkt effect te missen.

De Commissie stelde de richtlijn op zodat ook de 135 miljoen Europeanen met een beperking digitale diensten optimaal kunnen benutten. Ze omvat verschillende functies, zoals de mogelijkheid om de lettergrootte aan te passen of alternatieve bedieningsmethoden.

Weinig goede resultaten

De onderzoekers gebruikten een vereenvoudigde automatische scan om websites en apps te onderzoeken. 84 procent krijgt geen goed rapport. Dat valt op, aangezien de eenvoudige scan zelfs niet alle mogelijke problemen blootlegt. Bij een volledigere scan vallen zowat alle websites en toepassingen af.

Verder stellen de onderzoekers vast dat de meeste EU-lidstaten geen centrale registers hebben voor informatie over de toegankelijkheid van websites en apps, wat controle moeilijk maakt. Er zijn uitzonderingen: Italië, Roemenië, Griekenland en Denemarken hebben dat wel, net zoals Nederland. Het register laat Nederland toe om toepassingen eenvoudiger te controleren en ook aan te passen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home