Na de succesvolle release van ChatGPT, gebaseerd op het taalmodel GPT-3, verwachten veel insiders dit jaar een update in de vorm van GPT-4. OpenAI-topman Sam Altman tempert evenwel de verwachtingen.
“Mensen smeken om ontgoocheld te worden en dat zal het geval zijn.” Dat zei Sam Altman, mede-oprichter en sterke man achter OpenAI in een interview met StrictlyVC. Zijn antwoord slaat op de groeiende vermoedens dat OpenAI dit voorjaar op de proppen zal komen met een nieuwe versie van GPT. In 2020 bracht OpenAI GPT-3 uit en de geüpdatete versie 3.5 is gebruikt om het immens populaire ChatGPT te maken. Volgens AI-kenners zou het nieuwe taalmodel een grote stap voorwaarts zijn.
Wilde voorspellingen
Die zogenaamde kenners verwachten ontzettend veel van GPT-4. Zo zou het nieuwe taalmodel gestoeld zijn op meer dan 100 biljoen paramaters. Daar waar GPT-3 het zou moeten stellen met 175 miljard parameters. Best een wezenlijk verschil, al staat Altman meteen op de rem. “Dat is complete onzin. Heel de GPT-4 geruchtenmolen is belachelijk. Eerlijk, ik weet niet waar de mensen dat vandaan halen. Die mensen smeken om teleurgesteld te worden. Ze verwachten van ons AGI (kunstmatige artificiële intelligentie) maar dat hebben we op dit moment niet.”
lees ook
OpenAI werkt aan een video-toepassing in de stijl van ChatGPT
Altman gaf in het interview ook zijn visie op de toekomst van AI. “De wereld kan zeggen ‘hier zijn de regels, de brede absolute regels’. Dat is goed voor mij zolang mensen maar zelf mogen bepalen wat AI voor hun kan doen. Als ze een braaf en nooit beledigend model willen, dan moet dat kunnen. Net zoals wanneer iemand een iets scherper model, creatiever of wat dan ook, wil maken. Het einddoel moet zijn dat je als gebruiker in een paar pagina’s kan aangeven hoe AI zich moet gedragen en dat het model zich dan exact aanpast aan jouw idee van AI.”
Racisme, seksisme en plagiaat
Het standpunt van Altman heeft expliciet betrekking op de groeiende discussies over vooroordelen binnen AI. Taalmodellen zoals ChatGPT hebben de neiging om pikante uitspraken te doen zoals seksisme en racisme, die ze uitkramen op basis van hun trainingsgegevens. Bedrijven zoals OpenAI proberen die output te verminderen door te voorkomen dat de systemen ze herhalen. Sommige conservatieve schrijvers hebben, volgens The Verge, ChatGPT er al van beschuldigd overdreven ‘woke’ te zijn.
Ook rond plagiaat is er veel te doen en daar heeft Altman zijn mening over. “We gaan op korte termijn een aantal dingen proberen. Misschien zijn er manieren om de leerkrachten te helpen bij het detecteren van teksten die zijn opgemaakt via ChatGPT. Toch zal een bekwaam persoon die middelen omzeilen. We zijn in een nieuwe wereld en gegenereerde tekst is iets waar we ons aan moeten aanpassen. Dat hebben we ook gedaan met rekenmachines die de wiskundeles voorgoed veranderden. ChatGPT is een extremer geval, maar ook de voordelen zijn extremer”, besluit Sam Altman.