OpenAI onderhandelt met Amerikaanse nieuwsmedia over gebruik van content

ai leest krant

Na een aanklacht van New York Times toont OpenAI zich bereid om te betalen voor nieuwscontent. Het zit met enkele grote Amerikaanse nieuwsmedia rond de onderhandelingstafel.

Bloomberg schrijft dat OpenAI onderhandelingen is gestart met CNN, Fox en Time. Het wil met de Amerikaanse nieuwmedia een eerlijke overeenkomst afspreken om nieuwsartikels te mogen voeden aan zijn AI-modellen. In het geval van CNN en Fox zou het niet alleen gaan om het gebruik van geschreven teksten, maar ook visuele content.

Vlak voor het eindjaar ontving OpenAI (en Microsoft) nog een aanklacht van een andere Amerikaanse krant, de New York Times. De krant claimt dat OpenAI jarenlang gebruik had gemaakt van diens content om de actuele kennis van zijn AI-modellen bij te schaven. Nieuwsartikels zijn beschermd door auteursrecht en dus had OpenAI een eerlijke vergoeding moeten betalen, of toch op zijn minst toestemming vragen om de artikels te gebruiken.

lees ook

Na de grote doorbraak: kan OpenAI bevestigen in 2024?

Geschokt door aanklacht

De aanklacht van OpenAI komt niet in het luchtledige. Ook vanuit de schrijverswereld is er toenemend protest op het bedrijf. Zowel fictie- als non-fictieauteurs zijn het zat dat ChatGPT zomaar hun werk reproduceert. Ook visuele AI-tools zoals Dall-E zijn niet vrij van controverse, omdat deze eveneens getraind zijn op auteursrechtelijk beschermde foto’s en kunstwerken.

OpenAI reageerde onlangs zelf op die aantijgingen. Het bedrijf reageerde geschokt te zijn door de aanklacht en verdedigt zich dat het onmogelijk is om AI-modellen te trainen zonder daarbij auteursrechtelijk materiaal te gebruiken. In een poging tot verzoening toont OpenAI nu de welwillendheid om tot een overeenkomst te komen waar de nieuwsuitgevers zich ook in kunnen vinden.

Het beschermen van auteursrecht zit ook opgenomen in de aanstaande Europese AI Act. Dat zal OpenAI dwingen om ook in Europa te onderhandelen met nieuwsuitgevers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home