OpenAI paait Europa met nieuwe vestiging in Dublin

openai

OpenAI slaat zijn tenten op in Dublin. Daarmee wil het dichter de vinger aan de pols houden op alle nieuwe wetgevingen die in Brussel worden besproken.

OpenAI is fors aan het uitbreiden. In juni kondigde het al een nieuw kantoor aan in Londen en daar komt er ook nog één bij in Dublin. Een kantoor in de Ierse hoofdstad is van strategische waarde voor OpenAI omdat het bedrijf zo een fysieke aanwezigheid heeft op Europees grondgebied. Dat lijkt ons in het kader van de aanstaande Europese regelgevingen die het bedrijf boven het hoofd hangen, geen overbodige luxe.

De keuze valt niet op Dublin omwille van de vele gezellige pubs en het Guiness-bier. OpenAI zegt in de aankondiging dat het zich voelde aangetrokken door ‘de kracht van het Ierse tech- en startup-ecosysteem’. Maar de gunstige fiscale tarieven die de Ierse overheid toekent aan de grote techreuzen zal ook wel hebben meegespeeld in het uitkiezen van een locatie. Het is niet toevallig dat Google, Meta, X/Twitter en Microsoft allemaal een gebouw in Dublin hebben staan.

Uitgestoken hand

Op de jobpagina van OpenAI staan al negen vacatures voor Dublin te blinken, die meteen ook de bedoeling van het nieuwe kantoor verraden. OpenAI is niet op zoek naar de beste ingenieurs om in Dublin te positioneren, die krijgen een uitnodiging om in de thuisbasis in San Francisco te komen werken, maar naar werkkrachten met juridische, diplomatieke en communicatieve vaardigheden.

OpenAI heeft de voorbije maanden enkele akkefietjes uitgevochten met Europese lidstaten omwille van het privacybeleid van ChatGPT. Dat het niet altijd duidelijk is hoe OpenAI je data gebruikt om zijn modellen te trainen en dat je als gebruikers ook geen zeggenschap daarin hebt, was voor de Italiaanse privacywaakhond voldoende reden om ChatGPT tijdelijk te verbieden. Inmiddels deed OpenAI wel de nodige toegevingen om zijn populaire chatbot te kunnen blijven aanbieden.

Het is OpenAI vooral om de AI Act te doen, de nieuwe wetgeving die de Europese Commissie heeft gestemd en goedgekeurd. Sam Altman noemde die regels al ‘onleefbaar’ en dreigde zelfs met een vertrek uit Europa. Het bedrijf verandert nu het geweer van schouder en wil zijn ‘belofte om de Europese markt beter te dienen verstevigen’, dixit de persboodschap. Het kantoor in Dublin is een uitgestoken hand naar Brussel, maar evengoed een waakzaam oog en oor.

lees ook

Dag des oordeels voor Europese AI Act: “misbruik van AI mogen we niet aanvaarden”

Evangelie

Altman deinst er niet voor terug om zijn evangelie over artificiële intelligentie te prediken. In een podcastinterview met Bloomberg vertelde hij dat AI het potentieel heeft om ongelijkheid in de wereld weg te werken, al waarschuwt het bedrijf evengoed over de impact van AI op onze jobs. Zijn standpunten mocht hij ook samen met zijn concullega’s uit de techsector komen verdedigen op de AI-top in het Witte Huis.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.