Schrijvers pikken het niet langer dat OpenAI geld verdient met hun werk zonder ze daarvoor te vergoeden. Voor het eerst wordt ook Microsoft mee betrokken in een aanklacht.
Het houdt niet op voor OpenAI. De rust is nog maar net teruggekeerd in de bestuurskamer of de volgende onheil hangt het bedrijf al boven het hoofd. Een aanklacht is neergelegd bij de rechtbank van Manhattan wegens schending van auteursrechten. Niet alleen tegen OpenAI, maar ook tegen hoofdinvesteerder Microsoft.
‘Ongebreidelde diefstal’
OpenAI is getraind op basis van informatie die op het internet te vinden is. De aanklagers vinden dat daarbij ook auteursrechtelijk beschermd werk gebruikt is, zonder dat de auteurs daar een vergoeding voor kregen. Aanvoerder Julian Sancton, auteur van het bekende boek Waanzin aan het einde van de aarde, zegt via zijn advocaat het volgende tegen Reuters: “Terwijl OpenAI en Microsoft weigeren om auteurs van non-fictie te betalen, is hun AI-platform een fortuin waard. Dit is niets minder dan de ongebreidelde diefstal van auteursrechtelijk beschermde werken.”
Sancton is niet de enige die vindt dat zijn werk gekopieerd werd door OpenAI. Ook andere auteurs uit de non-fictiewereld zijn die mening aangedaan. Auteurs spenderen jaren aan onderzoek en het uitschrijven van hun boeken, terwijl OpenAI nu met de miljoenen en miljarden dollars gaat lopen, luiden de frustraties. De aanklacht noemt ook Microsoft als schuldige, vanwege de ‘diepe betrokkenheid’ in de training van de LLM-modellen van OpenAI.
Voor OpenAI zijn dergelijke aanklachten niet nieuw. Eerder dit jaar stapte ook enkele fictieschrijvers naar de rechtbank, waaronder auteur van de boekenserie Het lied van ijs en vuur George R.R. Martin. OpenAI heeft tot nu toe altijd volgehouden dat het geen auteursrechtelijk werk gebruikt heeft. Op deze nieuwe aanklacht heeft het bedrijf nog niet gereageerd, net als Microsoft. OpenAI heeft op dit moment dan ook andere katten te geselen.
lees ook