Nvidia informeert naar overname ARM

ARM Cortex

SoftBank Group wil graag een deel of alles verkopen van Arm via een private deal of publieke beursopname. Vandaag toont Nvidia interesse om alles over te kopen. De deal zou de grootste ooit kunnen worden binnen de chipindustrie.

SoftBank heeft Arm in 2016 gekocht voor 32 miljard dollar. Toen was de chipspecialist het grootste beursgenoteerde technologiebedrijf van het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen jaren hebben investeerders volgens Bloomberg veel geld gepompt in de chipindustrie. Ze verwachten namelijk snelle groei binnen onder andere de autosector en artificiële intelligentie.

Sinds de deal in 2016 is de Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index met 185% gestegen. Aandelen van Nvidia stegen in diezelfde periode maal acht, waarmee het vandaag een marktwaarde heeft van 254 miljard dollar. Opvallend: SoftBank heeft in 2017 4 miljard dollar aan Nvidia-aandelen gekocht en in 2019 opnieuw verkocht.

ARM-instructieset

De gesprekken tussen SoftBank en Nvidia zitten nog in een vroeg stadium en andere bieders kunnen zich de komende weken nog melden. Beiden weigeren elk commentaar op dit ogenblik. Indien er een overeenkomst volgt, is de regelgevende goedkeuring een ander paar mouwen. Tal van grote merken gebruik chips met een ARM-blauwdruk waaronder Apple, Samsung, Qualcomm en Huawei.

Met zoveel leveranciers zal elke deal die SoftBank afsluit heel nauwlettend in het oog worden gehouden. Of het nu Nvidia of iemand anders is, gelijkwaardige toegang tot de ARM-instructieset is cruciaal om de verkoop te laten slagen. Net daarom werd het neutrale SoftBank in 2016 gekozen als overnemer voor Arm in tegenstelling tot een technologiefabrikant.

Ook Apple

Voor Nvidia is een potentiële overname van Arm een stap voorwaarts. Het kan zijn portfolio gevoelig vergroten met computer processors om zo een interessante tandem te vormen met de gpu’s uit hun stal en Mellanox netwerkchips (ook eigendom van Nvidia).

SoftBank heeft Arm volgens Bloomberg ook aan Apple aangeboden, maar die toont voorlopig weinig interesse. Het licentiemodel van Arm past namelijk minder in het hardware- en softwaremodel van Apple. Anderzijds start Apple eind dit jaar wel met de integratie van eigen ARM-chips in MacBooks en Macs. Het wil over een periode van twee jaar alle Intel-toestellen vervangen door eigen ARM-toestellen om een globaal ecosysteem te kunnen vormen met zijn iPhones en iPads.

Lees dit: ARM kijkt naar 72 procent marktaandeel voor servers tegen 2030

SoftBank wil Arm van de hand doen om geld te bufferen voor de Covid-19-crisis. Tegelijk wil de groep ook zijn aandeel in Alibaba en T-Mobile US verkopen met dezelfde motivatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home