Nieuwe Xilinx chip maakt machine learning in de ruimte mogelijk

satelliet

Xilinx lanceert een speciaal soort computerchip gebouwd op een integrated circuit dat kan worden hergeprogrammeerd voor specifieke computertaken. De nieuwe 20nm Radiation Tolerant Kintex UltraScale XQRKU060 FPGA is ontwikkeld voor gebruik in satellieten in de ruimte. 

Vergeleken met de oudere 65nm space-grade chips van Xilinx, heeft de nieuwe chip een aanzienlijk kleiner formaat, gewicht en vermogen. Daarnaast is de nieuwe space-grade chip van Xilinx uitgerust met robuuste functies voor het tolereren van straling. De chip biedt een tienvoudige signal processing performance vergeleken met zijn voorganger. Bovenal maakt de Xilinx chip het voor het eerst mogelijk om machine learning toe te passen in de ruimte. 

“De 20nm RT Kintex UltraScale FPGA doorbreekt de huidige industriestandaarden en zet een nieuwe maatstaf voor de hoge eisen van payloads met hoge bandbreedte, ruimteverkenning en onderzoeksmissies.” Zo vertelt Minal Sawant, systeemarchitect en space products manager bij Xilinx. 

De chips van Xilinx spellen al lange tijd een cruciale rol in de ruimteverkenning. De hardware van Xilinx is in het verleden gebruikt voor missies zoals de Mars Rovers van NASA en de Solar Orbiter die momenteel onderweg is naar de zon. 

Nieuwe mogelijkheden

De nieuwe FPGA chip van Xilix brengt een aantal belangrijke nieuwe mogelijkheden voor satellieten met zich mee. Zo wordt het onder andere mogelijk om in real time te updaten, video-on-demand te leveren en ondertussen compute-processen te blijven draaien. Daarnaast ondersteunt de chip de TensorFlow en PyTorch machine learning frameworks. Satellieten kunnen hierdoor geavanceerde taken uitvoeren, zoals wetenschappelijke analyses, objecten detecteren en afbeeldingen classificeren. 

“Machine learning wordt de alomtegenwoordige benadering om problemen op te lossen waarvoor conventionele benaderingen niet volstaan”, vertelt Moor Insights & Strategy senior analist Karl Freund aan SiliconANGLE. “Een space-based platform is een natuurlijke volgende stap. Het ziet ernaar uit dat Xilinx klaar is om aan deze reis te beginnen”, gaat Freund verder. 

Mechanische samples en prototype units van de XQRKU060 FPGA zijn vanaf nu beschikbaar. Flight units zullen vanaf september beschikbaar zijn. Klanten kunnen meteen beginnen met het bouwen van prototypes met de KCU105 Evaluation Kit of de Kintex UltraScale Space Development Kit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home