Nieuwe Covid-19-uitbraken in Azië kunnen chiptekort nog verergeren

chip wafer

In verschillende Aziatische landen stijgt het aantal Covid-19-besmettingen opnieuw. Dat dreigt het bestaande chiptekort nog te vergroten.

Covid-19 wint opnieuw aan terrein in Azië. Zeker in Taiwan is het aantal gevallen opnieuw flink aan het stijgen sinds begin mei, nadat het land de situatie redelijk goed onder controle had. De nieuwe uitbraken wegen op de al gehavende logistieke ketting en dreigen het bestaande tekort aan microchips nog te verergeren.

Lagere capaciteit

King Yyan Electronics in Taiwan, dat chips test en verpakt, ondervindt al impact van de nieuwe coronagolf. Ook in Maleisië gaat de productiecapaciteit achteruit. De Semiconductor Industry Association daar verwacht dat lockdownmaatregelen de output van chipfabrieken met 15 procent tot zelfs 40 procent zullen verminderen.

Daar komen nog nieuwe problemen in Aziatische havens bovenop. Volgens de Wall Street Journal werkt de haven van Yantian in Shenzhen bijvoorbeeld aan amper 30 procent van zijn gewoonlijke capaciteit.

Aanhoudende tekorten

Aanvankelijk was de respons van China, Taiwan en andere Aziatische landen op de pandemie beter dan die in Europa, maar intussen keert die situatie zich om. Bij ons is de vaccinatiecampagne intussen op kruissnelheid en dat laat zich voelen in de cijfers. In Azië loopt de campagne een stuk trager, met alle gevolgen van dien.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

Sinds vorig jaar zijn er grote tekorten in de hele semiconductor-industrie. Covid-19 is daarvoor een belangrijke boosdoener, maar zeker niet de enige zoals we eerder al analyseerden. Ook zonder extra Covid-19-uitbraken zag het er naar uit dat fabrikanten nog tot volgend jaar met tekorten zouden kampen. Die situatie lijkt nu te verergeren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home