NFT-kopers kiezen voor grote rechtszaak nu ze beperkte waarde apenprentjes ontdekken

Wie z'n gat verbrandt, laat iemand anders op de blaren zitten

Kopers van Bored Ape-NFT’s slepen onder andere bekend veilinghuis Sotheby’s voor de rechter. Ze hopen zo de verantwoordelijkheid voor hun investeringskeuzes af te schuiven op derden.

Kopers van Bored Ape-NFT’s die constateren dat een niet juridisch bindend virtueel eigendomsbewijs van een JPEG die iedereen gratis kan kopiëren geen goede investering is, vinden niet dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun investeringskeuzes. Ze slepen onder andere Sotheby’s en Bored Ape-maker Yuga Labs voor de rechter, omdat die zouden samengespannen hebben om een “air van legitimiteit” rond de NFT’s te creëren.

NFT’s en apen

In een eerder stuk beschreven we al in detail wat NFT’s zijn en waarom je er best ver van weg blijft, maar we vatten even samen. NFT staat voor Non Fungible Token en is een uniek token waarvan de details worden bijgehouden op een blockchain. Een NFT heeft een eigenaar en is gekoppeld aan een doorgaans virtueel item. De tokens pretenderen het eigendomsbewijs te zijn voor zo’n item.

Er zijn NFT’s voor afbeeldingen, video’s maar ook voetbalgoals. Een NFT is niets meer dan een soort papiertje waarop iemand heeft gekribbeld dat de eigenaar van dat papiertje ook eigenaar is van iets anders. Denk aan een notariële akte, maar dan zonder de notaris of het juridische kader dat die akte ondersteunt.

Bored Ape Yacht Club NFT’s zijn NFT’s die claimen het virtuele eigendomsrecht te omschrijven van een reeks digitale verzamelprentjes van apen. De NFT’s hebben zoals gezegd geen juridische waarde (of toch zeker niet meer dan een email). De verzamelprentjes zelf zijn digitale afbeeldingen die iedereen kan bekijken of kopiëren. Enkel de eigenaar van de NFT is echter de ‘eigenaar’, als je tenminste waarde hecht aan het concept van de NFT.

Veilingverkoop

In september 2021 verkocht Sotheby’s 101 Bored Ape NFT’s voor 24,4 miljoen dollar. Die toen anonieme koper blijkt de vandaag faillieten cryptobeurs FTX te zijn geweest, waarvan oprichter en CEO Sam Bankman-Fried vandaag in de gevangenis zit wachtend op een proces.

De enige waarde van NFT’s zoals die van Bored Ape is het geloof van kopers dat iemand anders in de toekomst meer zal betalen voor de dingen, met als oogmerk winst te hebben. Omdat NFT’s zoals beschreven geen enkele échte waarde hebben, kan je ze best zien als een soort piramidespel dat instort zodra de laatste koper geen nieuwe meer vindt die meer wil betalen.

Dat is ook gebeurd. Na de veiling stegen de prijzen maandenlang naar nieuwe hoogtes. In april van vorig jaar was een Bored Ape-NFT 420.000 dollar waard, om enkele weken later volledig te kelderen naar 90.000 dollar.

Wie op de piek kocht, zag met andere woorden een klein fortuin verdampen. Die investeerders vinden nu dat hen geen blaam treft, al merken we graag op dat wij en andere media de zin- en onzin van NFT’s al voor de crash hebben beschreven.

Samenzwering

De kopers wijzen nu naar Sotheby’s en Yuga Labs. Door de NFT’s te koppelen aan de gerenommeerde kunstveiling, zouden beide partijen de Bored Ape NFT’s als legitiem bestempeld hebben. De klagers starten een zogenaamde class action lawsuit, waarbij ze iedereen die NFT’s van Yuga heeft gekocht, willen betrekken.

In de klacht staat dat investeerders overbleven met een fractie van de kunstmatig opgeblazen waarde van hun NFT’s. Wij zouden argumenteren dat een NFT per definitie geen waarde heeft behalve diegene die je erin blaast. Sotheby’s en Yuga hebbennog tot 12 september om aan te geven waarom de rechtszaak eventueel ongegrond zou zijn.

Er valt wel iets te zeggen voor de verantwoordelijkheid van bedrijven in de NFT-hype. Sotheby’s is niet de enige grote naam die de dingen heeft omarmd. Zo blijft ook Salesforce overtuigd van het nut van de dingen. Eerder sprong Adobe op de kar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home